Нидерландия с програма да си отглежда хлебна пшеница с високо качество и в достатъчни количества

Първите опити за производство на хляб от местна пшеница започнаха в Холандски център, за да се определят най-добрите райони за отглеждане, практиките на торене за подобряване на качеството на зърното и характеристиките на протеините в него.

20 участници във веригата за зърно, брашно и хляб работят заедно по национална програма чрез публично-частното партньорство Dutch Baking Wheat „Търсене на местни зърна“.

Азотното хранене е важно за добивите от пшеницата

В момента се провеждат изследвания за това как холандската пшеница може да постигне по-добро и по-постоянно качество за изпичане, чрез подобрени земеделски практики. Тестовете се провеждат в Холандския център NBC, във Вагенинген.

Късно това лято тестовата пекарна на NBC е получила  123 проби от  пшеница реколта 2023 г. предимно пролетна и малко количество зимна. За всяка проба се отчита на каква почва е отглеждана и какви торове са използвани.

Тестовете трябва да покажат какви са хлебопекарните качества на въпросното зърно и при какви условия  на отглеждане е високо качеството на протеина.

Разработена е стандартна рецепта за хляб, по която се пекат всички проби. Тестовите пекари вземат предвид различни фактори, като обема на хляба, количеството вода, което може да се добави към тестото, и цвета на кората на крайния продукт.

Изследванията показвали, че пшеничното зърно съдържа осем до десет хиляди различни протеини. За висококачествената пшеница за печене не е важно количеството, а съставът на тези протеини.

Мариян Пеев, ЗКПУ Мъглен: Българското земеделие се развива в тонажи, а не в качество

Климатичните условия също играят важна и сложна роля в научните изследвания. Миналата година е имало много валежи, затова по-голямата част от зимната пшеница е била негодна за печене. Сега проучването трябва да покаже кой тип почва и кои площи в Холандия са най-подходящи за сеитба.

В момента има 6 района, където се засява зимна пшеница: главно върху глинести почви от югозапад до североизток на Холандия. Пролетната пшеница се засява на три различни места: два пъти на глинеста почва и веднъж на източна песъчлива почва.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини