Накъде ще се развива земеделието

Кръгла маса, посветена на земеделието и накъде ще продължи да се развива то през новия мандат на ЕП, се проведе днес в Сливен. Организатор на инициативата бе бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева. Представители на различните сектори в земеделието у нас, се събраха, за да обсъдят проблемите, да изкажат тревогите си и да получат разяснения какво влияние ще има върху бизнеса им новата Обща селскостопанска политика. В Сливен дойдоха и евродепутатите Андрей Ковачев и Александър Бернхубер член на комисията по „Oколна среда, обществено здраве и безопасност на храните“ в ЕП и  Васил Грудев- бивш директор на ДФЗ и земеделски министър.

Сред важните теми, засегнати на форума бе тази за оскъпяването на европейското земеделското производство вследствие на екологизирането на Зелената сделка, което не е получило отговор в редицата търговски споразумения, по които стоки от трети страни влизат на българския пазар.

Защо ОСП още е на кръстопът

„Темата за оскъпяването трябва да залегне като основна тема в дебата за новата Обща селскостопанска политика в работните групи на ЕП. Степента на оскъпяване на земеделското производство заради елементите на екологизиране трябва да е такава, че обществото да е готово да я плати. Парите се искат като компенсация за това оскъпяване. Ако търговските споразумения бяха други, нямаше да има тази необходимост, но земеделския производител трябва да може да си покрива разходите, да печели доход , който му дава стандарт над средния, за да има възможност да се грижи за семейството си, за персонала, който наема“ , коментира Десислава Танева. Тя акцентира и върху негативните последици за българските производители от пренастройването на търговските потоци. „България е един от най- големите производители на зърнени суровини, но след влизането на украинската стока у нас, без да са покрити стандартите за производство, които ние спазваме като страна членка, тя зае нашите пазари, а българските производители бяха принудени да търсят реализация на стоката си на друго място“, допълни още бившият земеделски министър.

Евродепутатът Андрей Ковачев пък засвидетелства готовността си да продължи както и досега  последователно защитава интересите на българските и европейските фермери. „Трябва да се намерят правилните инструменти , с които да се преодолее нестабилността в сектор ‚Земеделие“ и това да е в интерес на производителите. Важно е и справянето с нелоялната конкуренция от трети страни, чието производство не покрива европейските стандарти“, посочи той.

Австриецът Александър Бернхубер отчете три основни тежести, които трябва да бъдат преодолени в сектор „Земеделие“, а именно намаляване на бюрокрацията, европейските производители да останат конкурентоспособни и постигане на добър бюджет, за да има по-добри нива на селскостопанската политика в ЕС от сегашните.

Част от присъстващи земеделци зададоха и своите въпроси, свързани със защитените цени на изкупуването на продукция, модерното поливно земеделие и продоволствена сигурност, говореха за нуждата от Закон за браншовите организации и как би се отразило върху дейността им евентуалното влизане на Украйна в ЕС.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини