Дългосрочно съхранение на плодове: Ефективността на биологичните препарати

Дългосрочното съхранение на плодове е едно от най-трудните предизвикателства за производителите, особено преди зимния сезон. Един от ключовите етапи за постигане на успешното съхранение е прилагането на биологични продукти Микохелп (250 мл/дка) и Фитобакт (150 мл/дка) с добавка на специален адювант Липосам (100 мл на 1000 л вода).

Защо именно тази комбинация е ефективна?

Комбинацията от Микохелп и Фитобакт съчетава активните съставки Trichoderma spp. и Bacillus subtilis. Тази комбинация от гъби и бактерии създава мощен синергичен ефект и вид бариера, която колонизира повърхностите на плодовете и остава активна за продължителен период. Trichoderma стимулира растежа на растенията чрез производството на хормони и увеличава устойчивостта им на стрес, докато Bacillus subtilis подсилва имунния отговор на растенията, подобрявайки способността им да се справят със стреса.

Как да подобрим качеството на плодовете по време на съхранение?

За да увеличите ефективността на Микохелп и Фитобакт, силно препоръчваме използването на Липосам. Това е натурален адхезив на основата на природни полимери, който подобрява прилепването на работния разтвор и намалява загубата на активни вещества поради измиване и изпарение. Това осигурява по-ефективно усвояване на активните съставки и удължава тяхното действие.

Препоръки от агрономите на Амитица

  • Време за приложение: Нанесете комбинацията от продукти 5-7 дни преди очакваната дата на реколта за осигуряване на максимална ефективност.
  • Работен разтвор: Коригирайте количеството на работния разтвор в зависимост от плътността и височината на дърветата.
  • Метеорологични условия: Прилагайте в сухо време, предпочитано сутрин или вечер, за да предотвратите бързото изпарение и максимизирате ефективността на продукта.
  • Съвместимост: Комбинацията е съвместима с други продукти и торове, но е препоръчително да се проведе тест за съвместимост преди смесване.
  • Съхранение след третиране: След третиране и прибиранe, съхранявайте ябълките при оптимални температурни и влажностни условия, за да запазите качеството.

Изпитание в овощна градина в Молдова

В опит, проведен в село Криулени, Молдова, беше изследвано съхранението и запазването на ябълките от сорта Granny Smith. В експеримента бяха използвани два различни метода на третиране: комбинация от биологични препарати, включваща Микохелп (250 мл/дка), Фитобакт (150 мл/дка) и Липосам (100 мл на 1000 л вода), и химически фунгицид (375 г/л ципродинил, 250 г/л флуидиоксонил) за контрол.

Ябълките бяха напръскани в полето и след това поставени в хладилно съхранение с удължен срок на годност до 15 май 2021 г. в открита камера. Резултатите показаха, че ябълките, третирани с биологичните препарати, проявиха добра съхранителна способност.

Резултати

  • Нивата на етилен и захари бяха по-ниски в сравнение с контролата, което предполага по-бавен процес на презряване. Това е важно за удължаване на срока на годност и запазване на свежестта на ябълките.
  • Експерименталният вариант показа по-високо съдържание на пектин, индикатор за по-добро качество и хранителна стойност, тъй като пектинът се образува в напълно узрели плодове. Това предполага, че биологичното третиране може да подобри общото качество и здравословните ползи от ябълките.
  • В сравнение с химическия контрол, биологичното третиране не само че съхрани ябълките по-добре, но също така доведе до по-малко повредени плодове, което подчертава потенциала на този метод като устойчиво и ефективно решение за предварителна обработка на ябълките.

Тази стратегия предлага обещаващо решение за производителите, които се стремят да удължат срока на съхранение на ябълките, като същевременно запазят високо качество на плодовете и минимизират използването на синтетични химикали.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини