Фермер от Странджа иска да популяризира у нас породата „Хайленд“ (Шотландско високопланинско говедо)

Стоян Иванов е земеделски производител от село Веселие, община Приморско. Основната му дейност е свързана с отглеждането на овце, но от няколко години се запалил по атрактивните говеда от породата „Хайленд“ (Шотландско високопланинско говедо). Интересът му към нея бил породен от необикновената им външност – бретон, който почти напълно покрива очите им и ги пази от силен вятър и от насекоми, дълги рога и дълга, пухкава козина, за да издържа на силни студове, характерни за високите планини на Шотландия, откъдето всъщност произлиза породата. Основният цвят на козината е кафявият, познати са още няколко цвята като бяло, сиво, черно, но те не са толкова разпространени. В момента във фермата си отглежда три животни от тази порода, които е закупил от Австрия и се опитва да ги популяризира като участва в изложения. Неговият бик Райко от рядката за страната ни порода, беше отличен с награда за атрактивност на животновъдното изложение край Сливен.

„В цяла България от тази порода има 20-30 животни“, каза фермерът. „Най-голямата ферма е в Априлци. Надяваме се да ги развъдим и да станат повече в България. Тук в Странджа се чувстват много добре и се надяваме да развъдим около 20 животни“, каза още стопанинът на Райко.

„За породата е характерен добрият нрав и вкусното месо“, добави Стоян Иванов. По думите му, породата се гледа предимно за месо, като тяхното месо е силно предпочитано от любителите на говеждото заради силната мраморираност и ниско холестеролните показатели. Дълга козина, която изолира студа е причината шотландските високопланински говеда да не натрупват допълнителни подкожни мазнини, както е при животните от други породи.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини