Бюджет на ЕС за 2025 г: ЕП предлага увеличение за бюджета на ОСП, но за млади фермери, климат, биоразнообразие и кризи

Парламентът ще гласува в сряда за бюджет, който се фокусира върху подобряването на живота на хората, повишаването на конкурентоспособността и справянето с настоящите предизвикателства.

В своята проектопозиция, която ще бъде обсъдена в пленарна зала във вторник и гласувана от членовете на ЕП в сряда, бюджетната комисия определя общото равнище на бюджетните кредити за проектобюджета за 2025 г. на почти 201 млрд. евро под формата на бюджетни кредити за поети задължения и на 153,5 млрд. евро под формата на бюджетни кредити за плащания. Членовете на ЕП увеличиха финансирането на програми, които са от жизненоважно значение за справяне със здравните предизвикателства, подпомагане на младите хора, подкрепа на селското стопанство, стимулиране на действията в областта на климата, управление на миграцията и нуждите в областта на сигурността, както и засилване на подкрепата на ЕС за съседните региони в условията на глобални геополитически и хуманитарни кризи.

Увеличения в селско стопанство и околна среда:

– Млади земеделски стопани: +40 милиона евро за подпомагане на доходите

– Обща селскостопанска политика: +56 милиона евро за секторите на плодовете и зеленчуците, училищните схеми и насърчаването на селскостопанските продукти

– Програма LIFE: +49 милиона евро за действия в областта на природата, биологичното разнообразие и климата

– Механизъм за гражданска защита: +42 милиона евро за засилване на реакцията при кризи при природни бедствия, свързани с изменението на климата

Гласуването в пленарна зала ще даде начало на триседмични преговори за „помирение“ със Съвета с цел постигане на споразумение навреме, за да може бюджетът за следващата година да бъде гласуван от Парламента и подписан от неговия председател преди края на 2024 г.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини