На какви цени се очаква да приключи 2024 г. за зърнените и маслодайните култури

Пазарът на зърнени и маслодайни култури през 2024 г. показва смесени тенденции, като глобалното търсене и предлагане варират в зависимост от регионите, климатичните условия и политическите фактори. Следните култури имат ключово значение за пазарната динамика:

1. Пшеница:

  • Световно производство: Очаква се леко повишение в световното производство на пшеница през 2024 г., като основни производители като Русия, ЕС, САЩ и Австралия продължават да увеличават добивите си въпреки колебанията в климата. Според прогнозите световното производство ще достигне около 780 милиона тона, въпреки загубите в Украйна поради конфликта.
  • Търсене: Търсенето на пшеница за хляб и храни продължава да расте, особено в Азия и Африка. Нараства и потреблението на пшеница за фуражи, поради недостига на други зърнени култури.
  • България: През 2024 г. България отбелязва стабилно производство на пшеница около 6 милиона тона. Това количество покрива вътрешното потребление и осигурява значителен износ, най-вече за ЕС и Близкия изток.

2. Царевица:

  • Световно производство: САЩ остават най-големият производител на царевица, с очаквания за 385 милиона тона за 2024 г., но климатичните аномалии, суши и войната в Украйна намаляват производството в други региони. Намаляването на добивите в Южна Америка също оказва влияние на световното предлагане.
  • Търсене: Царевицата продължава да се търси масово за фуражи и биогорива. Нарастващото потребление в Китай, особено за фуражи, увеличава глобалния натиск върху запасите.
  • България: Добивите в България са по-слаби в сравнение с предходни години, заради неблагоприятни климатични условия, с около 2.8 милиона тона царевица. Основните потребители са местните животновъдни стопанства, като износът е значително по-нисък спрямо предишни години.

3. Слънчоглед:

  • Световно производство: През 2024 г. производството на слънчоглед в световен мащаб се стабилизира на около 50 милиона тона, като основните производители са Украйна, Русия и ЕС. Въпреки войната, Украйна успява да запази значителни обеми на износ, макар и на по-ниски нива.
  • Търсене: Търсенето на слънчогледово масло остава високо, особено в Европа и Азия, където се използва както за храни, така и за промишлени цели. Износът на слънчогледово масло от България е от съществено значение за ЕС.
  • България: България запазва стабилно производство на слънчоглед, което се оценява на около 1.7-1.8 милиона тона. Основната част от добива се изнася за страните от ЕС, а България е сред водещите износители на слънчогледово масло.

4. Рапица:

  • Световно производство: Нарастващото търсене на биогорива води до значително увеличение на търсенето на рапица, особено в ЕС и Китай. Прогнозира се производството да достигне около 72 милиона тона през 2024 г., с основни производители като Канада и ЕС.
  • България: Рапицата остава важна маслодайна култура за България, като добивите се оценяват на около 400 000 тона през 2024 г. Износът е основно към ЕС, където растението се използва за производство на биодизел.

5. Тенденции и фактори:

  • Климатични условия: Промените в климата и увеличаващите се суши в Европа и Северна Америка сериозно влияят на добивите. Устойчивостта на зърнени култури в България също е под натиск от климатичните условия.
  • Политическа нестабилност: Конфликтът в Украйна продължава да създава несигурност на пазара, ограничавайки световния износ на зърно и маслодайни култури. Това води до повишение на цените, особено в страните вносители.
  • Цени: Цените на пшеницата, царевицата и слънчогледа бележат ръстове заради ограниченото предлагане и високото търсене. В България се очакват по-високи цени на маслодайните култури, особено слънчогледа.

В обобщение, пазарът на зърнени и маслодайни култури през 2024 г. се характеризира с ограничено предлагане, засилено от климатични и политически фактори, като същевременно търсенето остава високо. България запазва ролята си на стабилен износител на зърно и маслодайни култури в рамките на ЕС.

През 2024 г. цените на основните зърнени и маслодайни култури са силно повлияни от глобалните фактори на търсене и предлагане. Ето някои ключови данни за очакваните фючърсни цени в края на годината:

  • Царевица: Фючърсите за декември 2024 г. показват прогноза от около $4.75 на бушел. Глобалното предлагане е относително стабилно, но леко понижаване на търсенето оказва натиск върху цените​.
  • Пшеница: Очакванията за края на годината са в диапазона между $6.10 и $7.00 на бушел, като цените зависят от динамиката на глобалния пазар и свързаните с климатичните условия фактори. Прогнозите остават волатилни заради геополитическата нестабилност и състоянието на европейските реколти​.
  • Соеви зърна: При соята се очаква по-голямо предлагане, което би могло да доведе до фючърсни цени около $13.00 на бушел към края на годината. САЩ продължават да доминират в глобалното производство, докато търсенето от Китай също оказва значително влияние​.
  • Слънчоглед: Данните за фючърсните цени на слънчогледа са по-трудно достъпни, но те са силно зависими от регионалното производство и глобалните цени на маслата. Очаква се относителна стабилност в цените, въпреки сезонните колебания и търсенето на алтернативни източници на растителни масла.

Прогнозите за края на 2024 г. показват, че въпреки волатилността на пазара, има сравнителна стабилност при основните култури, но цените ще зависят от глобалните метеорологични условия и геополитическите напрежения.

Ето фючърсните цени, преобразувани в тонове:

  • Царевица: Прогнозната цена е $187.01 на тон. (Пресметнато от $4.75 на бушел и 39.37 бушела в тон).
  • Пшеница: Прогнозната цена е $224.11 на тон. (Пресметнато от $6.10 на бушел и 36.74 бушела в тон).
  • Соеви зърна: Прогнозната цена е $477.62 на тон. (Пресметнато от $13.00 на бушел и 36.74 бушела в тон).

Това са ориентировъчни стойности, базирани на прогнозите за фючърсни цени в края на годината.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини