Bloomberg: Производството на пшеница в Русия намалява за трета поредна година

Производството на пшеница в Русия намалява вече трета година, след като липсата на дъжд доведе до забавяне на реколтата, пише Bloomberg.

Реколтата от пшеница през 2025 г. се очаква на 80,1 милиона тона, сочат данните на консултантската компания СовЕкон. Това ще бъде най-малката реколта от сезон 2021/22 г., което ще окаже натиск върху и без това ограничените световни доставки.

„Силните реколти от тази страна помогнаха за облекчаване на проблемите с доставките през последните години, след като други ключови региони за отглеждане като САЩ и Европа отбелязаха ниски нива на производство. Доминирането на евтините руски култури на пазара помогна за свалянето на цените от рекордните върхове през 2022 г. и продължава да оказва натиск върху световните фючърсни пазари“, пише вестникът.

Сухото време обаче значително забави сеитбата, което се очаква да доведе до намаляване на площите и по-ниски добиви през следващия сезон.

Въпреки че прогнозата за производството е направена девет месеца преди прибирането на реколтата, неблагоприятните условия могат да продължат да ограничават развитието. Консултантската компания IKAR обаче прогнозира производство от 81 до 85 милиона тона след неотдавнашните дъждове.

„Лошото състояние на зимната пшеница поражда опасения относно повишения риск от загиване на зимните култури“, пише Андрей Сизов, управляващ директор на СовЕкон.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини