EК одобри румънска схема за държавна помощ в размер на 400 милиона евро за компенсиране на земеделските стопани, засегнати от тежка суша

Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ Европейската комисия одобри румънска схема на стойност 400 милиона евро (2 милиарда леи) за компенсиране на земеделските стопани за щети, понесени поради тежката суша в периода между септември 2023 г. и август 2024 г.

Схемата е отворена за земеделски производители на 39 избрани култури (като пшеница, тритикале, ръж, ечемик, овес, рапица, грах, слънчоглед и царевица), които са били пряко засегнати от тежката суша. За да се възползват от помощта, земеделските производители трябва да са загубили повече от 30% от реколтата си от есента на 2023 г. – лятото на 2024 г. в резултат на сушата. Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Максималният размер на помощта е 200 евро (1 000 RON) на хектар за 100 % загуба, която не надвишава 30 % от допустимите разходи. Схемата ще продължи до 31 декември 2024 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини