Автономия в земеделието: Какво разработват производителите и технологичните компании

Компаниите вече внедряват автономни възможности с цел пълна автономия в бъдеще.

Фермерите проявяват все по-голям интерес към автономните машини, но готови ли са да предадат управлението при сеитба и жътва? Нова ера на масово използване на автономни машини бързо наближава, като все повече фермери обръщат внимание на тази промяна.

Професор Джон Фултън от университета в Охайо вижда сегашната икономика в земеделието като един от катализаторите на този интерес. Той вярва, че предизвикателствата при наемането на квалифицирани работници и увеличаващото се удобство при работа с технологии ще продължат да привличат фермерите към автономни решения.

„Ще виждате все повече автономни функции, вградени в машините, и сме на прага на по-широкото им възприемане от фермерите,“ казва Фултън.

Нека разгледаме какво разработват някои компании, работещи върху автономни решения.

Модернизиране с роботика

Компанията Sabanto разработва комплекти за модернизиране, които превръщат съществуващи трактори в автономни машини. Основателят и главен изпълнителен директор Крейг Ръп смята, че следващото поколение високо производителни трактори – които той нарича „Швейцарските ножове“ на земеделието – вече се намират в стопанските дворове на фермерите.

Ръп твърди, че вместо да купуват нов трактор с последните автономни функции, фермерите трябва първо да разгледат възможностите за модернизиране на своите машини. В момента комплектите на Sabanto могат да се инсталират на тракторите от сериите John Deere 5E и 6E, както и на модели на Kubota и Fendt.

Sabanto работи активно с обратната връзка от фермерите, за да усъвършенства своите автономни комплекти.

Една от потенциалните функции е автономното преминаване от поле в поле. Това ще позволи тракторите да се придвижват автономно между полета, свързани с частни пътища, а в бъдеще и по обществени пътища. В момента автономните машини се транспортират с ремаркета от едно поле до друго.

През лятото на 2024 г. Sabanto въведе първата си позиция на виртуален полеви оператор (vFO), като млади хора с опит в симулаторите на фермерски машини наблюдават и контролират тракторите дистанционно. След като фермерът транспортира трактора до полето и го разтовари, виртуалните оператори управляват задачите и наблюдават полевите операции в реално време.

Ръп също така отбелязва, че инженерите на Sabanto работят върху усъвършенстване на планирането на маршрутите и удължаване на активните часове, с цел роботизираните трактори да работят денонощно.

„Вече сме преминали фазата на ‘дали’ и ‘кога’, и сега въпросът е как ще бъде постигната автономността,“ казва Ръп.

2030 или по-рано?

John Deere също се движи уверено към пълна автономност. Моделите на машините им от 2025 година включват повече фабрично инсталирани автономни функции, отколкото всякога досега.

Ключово развитие е пускането на пакети за автономна готовност за техните трактори и машини за обработка на почвата. След закупуване на тези комплекти, за пълна автономия фермерите ще трябва да добавят само система за възприятие, която включва камери и блокове за обработка на изображения.

Очаква се John Deere да представи следващите си разработки на изложението CES в Лас Вегас през януари 2025 г. Миналата година компанията показа своя автономен трактор 8R и технологията Furrow Vision за откриване на сеитбените линии.

Партньорство за специални култури

New Holland, част от CNH, наскоро обяви партньорство с стартиращата компания Bluewhite, която разработва автономни решения. Партньорството ще включва съвместна дистрибуция, производство и интеграция на автономната технология на Bluewhite с тракторите на New Holland в Северна Америка.

Пакетите на Bluewhite включват общи компоненти като LiDAR сензори и масиви от свързани датчици, както и софтуер, който координира работата им.

New Holland вече започна да изгражда автономна система за реколтиране на зърнени култури с технологията Raven Cart Automation, която позволява безпилотно управление на прикачени ремаркета и комбайни, елиминирайки нуждата от допълнителен оператор.

„Практичността и възвръщаемостта на инвестицията идват, когато управлявате повече от една машина с един оператор,“ обяснява Пол Уелбиг, директор на прецизната технология в New Holland.

Пълна циклична автономия
AGCO, чрез новото си технологично начинание PTx Trimble, също разработва автономна система за зърноприбиращи комбайни и ремаркета, която ще бъде достъпна за продажба през 2025 г.

AGCO използва клетъчна свързаност и edge computing, което позволява работа в отдалечени райони с ограничена свързаност. Една от пречките за възприемането на тази технология е нагласата на фермерите към автономната работа и готовността им да предадат контрола на машините.

„Aвтоматизацията се развива, фермерите ще трябва да се чувстват комфортно с това да предават управлението на машините,“ казва Ерик Хансотия, главен изпълнителен директор на AGCO.

Технологичните компании продължават да развиват решенията си за автономност в земеделието, като се стремят към по-голямо доверие и приемане от страна на фермерите.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини