Европейските земеделски производители поискаха повече пари от ЕС

В румънската столица Букурещ приключи Конгресът на европейските земеделски производители на COPA – COGECA, на който присъстваха Преслав Борисов и Милена Евтимова от ръководството на Български фермерски съюзВ заключителната си реч президентът на COPA – COGECA Масимилиано Джиансанти потвърди колко уязвима е фермерската общност от кумулативното въздействие на политиките, пазарните условия и геополитическите събития. Според него институциите на ЕС трябва да възвърнат доверието на земеделските стопани и да се направи специално увеличен бюджет за ОСП след 2027 г. Необходими са още и съгласуваност в областта на търговията, промяна на споразумението с Меркосур (между ЕС и страните от Латинска Америка и Карибите) и действия за увеличаване на възнаграждението на земеделските стопани. В обобщение той подчертаНие сме и трябва да бъдем главен герой на ново споразумение за конкурентоспособност на земеделските производители, което поставя селското стопанство в центъра на европейския проект: осигуряване на справедливи доходи, производителност и иновации по пътя към екологичния преход“.

Настоящият министър на Съвета по земеделие и рибарство на ЕС Ищван Наги и румънският министър на земеделието Флорин-Йонуц Барбу подчертаха спешната необходимост европейските правителства да се обединят в осигуряването на жизнеспособно бъдеще за сектор, който е конкурентен, издръжлив и в интерес на фермерите.

Предизвикателствата и трудностите, пред които е изправена фермерската общност днес са много. Фермерите и земеделските кооперации са изправени пред несравними конвергенции на икономически, климатични и социални проблеми: геополитическа нестабилност, екстремни климатични явления, нелоялна конкуренция, високи разходи за вложени ресурси, липса на справедливо възнаграждение и административна тежест, коментира Преслав Борисов от БФС.

Земеделските кооперативи са път към устойчиво и конкурентоспособно селско стопанство, посочиха участниците в дискусиите. Те ще осигурят сътрудничество между фермерите и експертите с цел обмен на най-добри практики и усвояване на новите технологии в земеделието. Според някои от лекторите трябва да се промени и начинът, по който ЕС комуникира с представителите на селскостопанския сектор.

Темата за климатичните промени и устойчивостта беше водеща по време на всички дискусии. Образци за повишаване на природосъобразността бяха използването на фотоволтаици, селективното събиране на реколтата и намаляването на хранителните отпадъци, независимо дали са за консумация или за фураж за животни.

Информация относно развитието на генетичния състав на семената в определена среда, влиянието на климата върху почвите и възможността за предвидимост на крайния резултат може да бъде събрана много по-лесно чрез специализирани бази данни. Това ще улесни фермерите и ще им помогне да вземат по-информирани решения. Целта е подобряване на дейността и намалява на разходите. За да се намали разминаването между съвременните технологии и практическата приложимост, дребните земеделски стопани трябва да получат достъп до фундаментални методики, а не само да модерни такива.

Овладяването на водната криза е от съществено значение за осигуряването на устойчивото бъдеще на селското стопанство и за опазването на естествените екосистеми. Замърсяването и липсата на инфраструктура в селските райони превръщат ефективното управление на водните ресурси в скъпоструващо предизвикателство. Малките земеделски стопанства често изпитват затруднения поради високите разходи и липсата на модерни техники, което ограничава способността им да се адаптират. Въпреки това, решения като повторното използване на водата и инвестирането в ефективна инфраструктура са рентабилни в дългосрочен план. Нарастващото търсене на зърнени култури означава, че всяка капка вода е от значение, и ние трябва да повишим осведомеността за трудностите при справянето с водната криза.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини