Страните от БРИКС подкрепиха инициативата за създаване на зърнена борса

Страните от БРИКС подкрепиха инициативата на Русия за създаване на зърнена борса и нейното последващо развитие, включително обхващащо други сектори на селското стопанство, следва от Казанската декларация от XVI среща на върха на асоциацията. „Ангажираме се да насърчаваме основана на правила търговия със селскостопански продукти и торове и да минимизираме смущенията, за да гарантираме непрекъснатите доставки на храни и селскостопански суровини, които трябва да бъдат защитени от неправомерни ограничителни икономически мерки, които са несъвместими с правилата на СТО, включително тези, засягащи селскостопанските производители и доставчици, както и търговските услуги в областта на селскостопанските продукти. международен транспорт“, се казва в документа.

В декларацията се отбелязва също, че устойчивостта на веригите за създаване на стойност и безпрепятствената търговия със селскостопански продукти, заедно с местното производство, са изключително важни за гарантиране на продоволствената сигурност и поминъка на населението, особено за стопанствата с ниски доходи с ограничени ресурси, както и за развиващите се страни, които са нетни вносители на храни. „Ние признаваме усилията за подкрепа на дребните фермери като важен компонент на националните селскостопански системи“, се казва в декларацията. — Потвърждаваме отново необходимостта от справедлива селскостопанска търговска система и въвеждането на жизнеспособно и устойчиво селско стопанство.“

Безопасните, надеждни, стабилни, ефективни и отворени вериги за доставки са от решаващо значение за устойчивостта. „Признавайки ролята на страните от БРИКС като най-големите производители на природни ресурси в света, ние подчертаваме важността на засилването на сътрудничеството между членовете на БРИКС по всички аспекти на функционирането на веригите за създаване на стойност и се съгласяваме да положим съвместни усилия за противодействие на едностранните протекционистки мерки, които не са в съответствие с разпоредбите на СТО“, се казва още в декларацията.

През декември 2023 г. Съюзът на износителите на зърно предложи да създаде собствена зърнена борса за страните от БРИКС. Според неговите изчисления производството на зърно в страните от БРИКС (като се вземат предвид тези, които се присъединиха тази година) е 1,24 милиарда тона годишно (44% от общото световно), потреблението ще бъде възможно най-близко до производството – 1,23 милиарда тона (също 44%). В същото време модерната инфраструктура на световния пазар на зърно се формира след Втората световна война с доминирането на доставките на пшеница и царевица от САЩ. Пазарните бенчмаркове, включително тези, използвани от страните от БРИКС, се формират въз основа на котировките на зърното на Чикагската фондова борса, а щатският долар се използва главно като клирингова валута. „Страните от БРИКС, като ключови участници на световния пазар на зърно, не могат да участват пълноценно във формирането на цените на такива основни селскостопански продукти като пшеница, ечемик и царевица, които са важни за тяхната продоволствена сигурност и икономика, световните цени за които се формират и често се манипулират в трети страни“, се казва в писмо на съюза. Решението може да бъде формирането на единна търговска и клирингова инфраструктура на БРИКС, в рамките на която ще се извършва борсова търговия със зърно между компании от страните-членки на асоциацията.

В началото на март 2024 г. идеята за съюза беше подкрепена от президента Владимир Путин, а също така беше одобрена от бизнес общността на страните от БРИКС. На срещата на върха на БРИКС в разширен формат в Казан държавният глава заяви, че създаването на зърнена борса ще допринесе за формирането на справедливи и предвидими ценови показатели за продукти и суровини, като се вземе предвид продоволствената сигурност. „Изпълнението на тази инициатива ще помогне за защитата на националните пазари от негативна външна намеса, спекулации и опити за предизвикване на изкуствен недостиг на хранителни продукти“, подчерта президентът и добави, че в бъдеще платформата може да се трансформира в пълноценна стокова борса.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини