АЗПБ иска финансов инструмент за улеснено кредитиране на земеделците по НПВУ

Компонентът  за „Устойчиво селско стопанство“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) има нужда от промени, казват от АЗПБ.

По плана са подадени близо 4000 проекта, от които  едва около 1600 са одобрени с бюджета, заделен по направленията, затова АЗПБ предлага прехвърлянето на средства от нестартиралото направление „Инвестиции, свързани с ефективно използване на вода в земеделските стопанства“ към направление „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“, където пък много проекти няма да могат да бъдат финансирани, въпреки че отговарят на изискванията и са разгледани ДФЗ.

Тъй като Министерството на финансите е управляващ орган на средствата по НПВУ, затова АЗПБ поиска среща с представител на МФ, за да обсъди прехвърлянето на близо 100 млн. лв.

За да стане това е необходимо да бъде поискана промяна в НПВУ от страна на МФ към Европейската комисия, което евентуално може да се случи през месец февруари, казват от финансовото ведомство. Но от предварителните им разговори с ЕК, няма да са позволени такива трансфери, казват от там.

АЗПБ настоява пред зам.-министъра на финансите  Дановски тези средства да бъдат предвидени от националния бюджет за следващата финансова година и евентуално да бъдат записани под условие. Според информация на МЗХ тези средства ще бъдат достатъчни за одобрение на близо 500 проекта.

Като цяло Планът се бави. Към момента е получено първо плащане и е направено искане за второ. Плащането по Компонент 6 „Устойчиво селско стопанство“ от Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидено като пето поред по НПВУ. Тази информация притеснява земеделци, които вече изпълняват своите проекти, дали ще получат средствата по тях.

Те са притеснени и заради банките, които в повечето случаи отказват финансиране на вече одобрени проекти. Зам.-министър Дановски обясни, че през февруари, когато се предвиждат останалите промени по НПВУ, ще бъдат разместени и плащанията. По този начин тези направления като земеделието, които по-рано изпълняват своите проекти, да бъдат финансирани по-рано.

Относно трудността с банките АЗПБ ще предложи на министър Тахов да бъде подновена възможността за кредитиране на фермерите, като бъдат заделени средства за следващата финансова година от  Държавен фонд „Земеделие“ в ролята му на институция, която трябва да подпомага земеделските производители и да кредитира тези проекти, ще настояват от асоциацията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини