Много доставки са с хектолитрово число над 80, качеството е необичайно
Това каза на Зърнена академия 2024 Калин Йонов, който е изпълнителен директор в местното дружество на гръцката индустриална група „Лулис Милс” – „Лулис Мел България“.
„Лулис Мел България” притежава и управлява иновативна индустриална мелница за брашно в град Генерал Тошево. Още през 2020 г., в първата година на производствена дейност у нас, дружеството беше впечатлило с това, че е генерирало приходи от около 6 млн. евро. Миналата година пък мелницата спечели наградата за иновативно предприятие на годината.
А каква всъщност е иновацията, искаме да чуем от Йонов.
Според него тяхната иновация се изразява в търсенето на конкретните качества на различни зърна, които гонят като показател и искат непременно да предложат на клиентите си.
Всъщност според нас иновацията не е в най-високото качество, а е в това да вземеш различни обикновени неща и да ги комбинираш по оригинален начин. Така ние решихме, че трябва да приспособим нашите видове зърно към клиентите ни, на които вече предлагаме устойчивост и те са много доволни.
Като собственици на мелница, ние купуваме 300 000 т пшеница с добри качества, добавя Йонов – става дума протеин, хектолитрово тегло, глутен, падащо число.
Тази година пшеницата е много добра, с хектолитрово тегло над 80, допълва той, а теглото на хектолитра е една от оценките, базирани на покупките и класификацията на пшеницата..
Калин Йонов, който е с богат управленски опит в редефинирането на организационната структура, развитието на продажбите, управлението на веригите за доставки и финансирането на бизнес планове, обясни още на Зърнена академия тази година, че относно качеството на пшеницата всяка година те правят по хиляда анализа, събират и сравняват данните и така получават отлична представа каква е картината на пшеницата в цяла България.
За тази година можем да кажем, че зърното е необичайно като качество и не случайно много от земеделските производители се хвалят, че са направили супер пшеница.
Това ще помогне на много мелници да направят една от най-добрите суровини за хляб и хлебни изделия тази година.