През 2023 г. земеделските стопанства в ЕС са произвели приблизително 160,8 милиона тона сурово мляко. Това бележи увеличение с 0,8 милиона тона в сравнение с 2022 г. и увеличение с 15,8 милиона тона в сравнение с 2013 г.
Изходен набор от данни: apro_mk_farm
Повечето мляко се използва за производство на масло и сирене
По-голямата част от суровото мляко, произведено през 2023 г., е доставено в мандрите (149,3 милиона тона) и се използва за производство на редица пресни и произведени млечни продукти.
През 2023 г. мандрите са произвели 22,0 милиона тона питейно мляко и 7,8 милиона тона подкиселени млечни продукти (като кисело мляко).
Въпреки това, по-голямата част от млякото се използва за производство на сирене и масло. По-конкретно, 58,2 милиона тона пълномаслено мляко и 17,4 милиона тона обезмаслено мляко са използвани за производството на 10,6 милиона тона сирене. Други 45,4 милиона тона пълномаслено мляко са използвани за производството на 2,3 милиона тона масло.
Изходен набор от данни: apro_mk_pobta (агрегирани данни за ЕС, изчислени за това издание)
Германия е най-големият производител на мляко за директна консумация в ЕС, като представлява 19 % от общото производство. Тя също така е най-големият производител на подкиселени млечни продукти (27%), масло (20%) и сирене (22%).
Испания се нарежда на второ място по производство на мляко за пиене с 15 % от общото производство на мляко в ЕС, следвана от Франция (13 %). Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти (17%), следвана от Полша (10%).
Франция е вторият по големина производител както на масло, така и на сирене (18 % от общия брой на ЕС за всеки продукт). Ирландия се нарежда на трето място по производство на масло (13%), докато Италия е на трето място по производство на сирене (13%).