Според проучване на Европейската комисия, проведено през декември 2024 г., производството на мляко и млечни продукти в Европейския съюз (ЕС) ще се промени значително след 2035 г. Очаква се спад, който ще засегне цялостния млечен сектор и животновъдството в региона.
Проучването подчертава няколко ключови фактора, които ще доведат до намаление в производството на мляко:
Строги екологични регулации: Нови национални и европейски политики, насочени към опазване на околната среда, ще поставят допълнителни ограничения върху животновъдството.
Намаляване на стадата: Очаква се броят на млечните крави в ЕС да спадне с около 11% до 2035 г., в сравнение със средното за периода 2022-2024 г.
Увеличаване на производствените разходи: Новите изисквания и целите за устойчивост ще повишат разходите за производство, което ще се отрази на наличностите и цените.
Въпреки че през последното десетилетие производството на мляко в ЕС нараства стабилно с около 0.9% годишно, тенденцията към увеличаване на добивите вече достига своите граници. Производителността се е подобрила, но спадът в броя на животните постепенно ще доведе до намаление на общото количество мляко (-0.2% годишно).
В държави като Полша производството все още има потенциал за растеж. Въпреки това, други страни, като Нидерландия, Белгия и Дания, ще се сблъскат със сериозни ограничения поради по-строги екологични регулации.
Европейската зелена сделка и свързаните с нея екологични цели ще изиграят ключова роля за бъдещето на млечния сектор.
Положителни ефекти: Възможно е повишаване на добавената стойност в сектора, тъй като продуктите ще се предлагат на по-високи цени поради ограниченото предлагане.
Предизвикателства: Намаляването на емисиите на азот, метан и въглероден диоксид, заложено в политиките, ще доведе до значително свиване на секторa.
Проучването прогнозира, че цената на суровото мляко в ЕС ще остане висока, движена от силното вътрешно и международно търсене на млечни мазнини. Въпреки това, стабилното търсене може да не успее да компенсира намалението в наличностите.
Млечният сектор в Европа се намира на кръстопът между необходимостта от устойчивост и предизвикателствата на ограничените ресурси. Въпреки прогнозирания спад в производството, млечната индустрия ще продължи да играе ключова роля в селското стопанство на ЕС, но ще изисква адаптация към новите реалности.