Бактериозата напада както младите листа, така и ресите и новообразуваните плодчета. По листата признаците се изразяват в почерняване на нерватурата, а по младите плодчета се образуват некротични петна и по-късно те загиват. При по-късно нападение на плодчетата, напетняванията са едри с черен цвят и нагъната повърхност, като постепенно обхващат целия плод.
Бактерията, която причинява това заболяване зимува в заразените пъпки и леторасти от предшестващата година. В мястото на заразяването напролет се образува бактериален ексудат. Той се разнася от опрашващите насекоми и от един вид ериофиден акар (причиняващ краста по ореха), като по този начин се осъществяват нови заразявания. Полена и дъждовните капки също са сред преносителите на бактерията. Особено силно е нападението от тази болест при хладни и влажни условия по време на цъфтеж. Развитието й спира напълно при засушаване или затопляне на времето.