Как се създава уважение към земеделието – примерът на ПГМСС – Разлог

60 години традиции и модерност

„Нашата цел е да запазим едни традиционни за България професии“, казва Татяна Дончева, директор на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Училището, което вече 60 години подготвя кадри за земеделието, е не просто образователна институция, а част от живота на целия регион.

Професии, които отговарят на нуждите на пазара 

Днес гимназията обучава ученици в актуални специалности като Агроекология, Растителна защита, Монтьор на селскостопанска техника и Машинен оператор. „Това са професии, съобразени изцяло с реалното търсене на пазара на труда в региона ни. Агроекологията е много всеобхватна и става все по-ценна с развитието на екологичното съзнание и грижата за околната среда. От друга страна, земеделските производители изпитват остър дефицит на специалисти, които могат да работят с модерна техника“, споделя Дончева.

Учениците излизат от училището с практически умения и правоспособност за управление на селскостопанска техника – категории ТВК и ТКТ, което ги прави ценни за бизнеса веднага след дипломирането им.

От теория към практика и общност

ПГМСС – Разлог не просто преподава теория, а активно развива практически събития, които приобщават цялата общност. „Наскоро проведохме Седмица на отворените врати, посветена на Деня на Земята. Мотото беше „Дигитализация, иновации и екологично възпитание“. Поканихме земеделски производители, представители на Държавен фонд „Земеделие“, общината и много деца от детските градини и началните училища. Целта ни е да покажем, че земеделието е професия на бъдещето – иновативна, дигитална и устойчива“, казва Дончева.

Партньорства за устойчиво бъдеще

Специално място в живота на гимназията заемат дългогодишните партньори – биоферма „Моравско село“ и фирма „Амитица“. Сътрудничеството им започва още през 2013 година в рамките на проекти по програма „Еразъм“, когато учениците имат възможност да посетят биологични ферми в Италия. „Тогава открихме, че и в България има стопанства като Моравско село, които не отстъпват по нищо на европейските. Оттогава насам не сме спирали да работим заедно – чрез семинари, практически занятия и събития. Цялата храна за нашето училище и кетърингите за събитията, които организираме, идва оттам и учениците усещат разликата“, разказва директорката с благодарност към Здравка Смиленова от „Амитица“.

„Често ни питат защо храната на нашите кетъринги е по-вкусна. Отговорът е прост – защото продуктите са от Моравско село и хората сами усещат разликата“, допълва Дончева.

Затваряне на кръга: от детската градина до бизнеса и институциите

Според Дончева ключът е да се затвори кръгът на екологичното възпитание: от най-малките деца, които трябва да знаят откъде идва чистата храна, до институциите и бизнеса. „Работим за това земеделските професии да станат уважавани и устойчиви в България, така както са в чужбина. Когато нашите ученици се върнат от практики в други страни, са впечатлени от отношението към фермерите там. Това е и нашата дългосрочна цел – земеделието в България да получи уважението, което заслужава.“

И може би точно затова мотото на гимназията гласи: „Ние сме новото поколение на модерното земеделие в България“.

 

Loading

Агротехника

Последни новини