Цените на говеждото месо чупят всички рекорди: и ралито продължава

Разбира се, разходите за фураж, енергия и други оперативни ресурси, също са се повишили рязко. И те изяждат голяма част от по-високите приходи. Въпреки това фермерите могат да бъдат доволни от цените на едрия рогат добитък.

А добрата новина е: Най-големият сезонен бум на търсенето тепърва предстои – а именно коледният бизнес. През почти всички години изкачването на цените за трупно месо от едър рогат добитък е именно през декември до най-високото си ниво.

Но фермерите могат да бъдат доволни и от сегашните рекордни цени. В Германия месарите плащат малко под 4,50 евро за кг врупно месо и по този начин почти 1.20 евро за бикове R-3! повече от миналата година. Досегашните рекордни цени от 2013 г. (преди финансовата криза) са надхвърлени с близо 40 цента.

Подобна е ситуацията и с кравите за клане и юниците. В момента месарите плащат около 3,80 евро за кг трупно тегло за крави R-3 – това е с около 1,20 евро повече в сравнение с предходната година и с около 20 цента повече от рекордната 2013 г. За юници за клане от клас R-3 на фермерите в момента се предлагат 4,30 евро за кг, с около 1,0 евро повече в сравнение с предходната година и с 45 цента повече в сравнение с предходната рекордна 2013 година.

И всичко показва, че пазарната сиуация ще продължи да се подобрява до края на годината. Това означава: рекордното рали все още не е приключило. А говедовъдите могат да очакват хубава Коледа (освен за съжаление изключително високите разходи).

Говеждото все още е много оскъдно – цените го показват

Но какви са причините за това рали на цените  и как ще продължи? Във всеки случай една от причините за високите цени е, че говеждото месо е много оскъдно в други страни от ЕС след кризата с Корона вируса и също историческите ниски цени от 2020 г.

Алберт Хортман-Шолтен от Камарата на земеделието на Долна Саксония потвърждава това: „Говеждото месо е дефицитна стока в ЕС. Това ще се забележи и в приходите през следващата година, като положителната тенденция ще продължи”, убеден е камерният експерт. Председателят на комитета по говеждо месо на Landvolks Niedersachsen и угояващият бикове Мартин Люкинг е малко по-скептичен: „Някои от увеличенията на цените със сигурност ще останат за нас, производителите, но ще трябва да върнем някои обратно на преработвателите и търговците на дребно“.

Хортман-Шолтен обаче се позовава и на „тревожната експлозия на разходите“. Дизелът, мазутът, торовете и, най-вече фуражите, достигат рекордни цени. Развитието на пазара се влияе и от свързаната с корона кризата липса на персонал в кланиците. Ситуацията в сектора на свиневъдсвото е пример за това.  Но има и други прогнози.

„Наблюдаваме, че след цените на зърното се покачват и цените на месото“, казва камерният експерт. Отношението към разходите също е по-благоприятно за производителите на говеждо месо, отколкото например за свиневъдите. Причината: 2021 г. донесе добри обемни добиви от царевица и тревен силаж, а също така осигури достатъчно сено и слама.

Турбуленция на вътрешния пазар

И какво казва Европейската комисия за текущото развитие? Текущата пазарна перспектива от октомври 2021 г. гласи: производството на говеждо месо в ЕС продължи да намалява през първата половина на 2021 г. Според анализаторите на Комисията, Ирландия ще има значителен принос за спада. На Изумрудения остров производството намаля със 7 процента в рамките на една година.

Това се дължи на несигурността около граничните разпоредби между Великобритания и Ирландия, след като Обединеното кралство напусна вътрешния пазар. Тези проблеми, разбира се, оказаха голям натиск върху производството на Изумрудения остров – а с тях и възможностите за износ за ирландците.

В Германия производството на говеждо месо също намалява значително, според оценката на Комисията – с още 1,5 процента. Европейските експерти виждат причината преди всичко в продължаващото намаляване на броя на кравите и в последствията от по-тежката криза в продажбите по време на Корона кризата в ресторанти и столови.

Поради много високите цени на фуражите и нарастващите други разходи (а вероятно и в резултат на текущото развитие на селскостопанската политика), Комисията също така счита, че допълнително клане и намаляване на запасите в целия ЕС и в Германия са възможни (вероятни) през втората половина на 2021 г. Със забележими последици за европейското предлагане на говеждо месо през следващата година.

В прогнозите си за 2022 г. Комисията в момента очаква допълнително значително намаляване на производството с един процент. Вероятно повече – въпреки възстановяването на търсенето и високите цени ..

Световният пазар също е много оскъден

Поне експертите на Комисията казват, че в момента на международния пазар има „недостиг на говеждо месо“. Много големи страни износителки имат по-малко говеждо месо за износ. Фермерите в САЩ в момента също произвеждат значително по-малко говеждо месо. Освен това в момента в Бразилия винаги има нови т. нар. атипични огнища на луда крава. Наред с други неща, те предотвратяват бразилския износ за Китай, където има много голямо търсене. В САЩ също се дискутира за вносни мита от  Бразилия.

В Аржентина износът е намалял с около 20 процента поради високите експортни мита. Износът на говеждо месо от ЕС 27 също спадна през първата половина на 2021 г., главно поради спада на износа за Обединеното кралство.

Самата Германия разшири износа си за трети страни с една трета спрямо предходната година и е на трето място в класацията на европейските износители – след Полша и Холандия.

Оскъдното предлагане и високите цени в ЕС също вероятно ще играят роля за спада на износа за трети страни. Въпреки това, тъй като износът за пазари с високи цени като Хонконг, Израел и Швейцария, се е увеличил, Комисията дори смята, че е възможно леко увеличение на износа в края на годината.

Европейският внос вероятно ще се увеличи отново през годината, смята Комисията. Причината е ограниченото предлагане в рамките на Европа и високите цени на вътрешния пазар, които все повече привличат стоки. Освен това, разбира се, има и нарастващото търсене, водено от постепенното отваряне на гастрономията и туризма в много страни от ЕС. Ново блокиране – както сега в Австрия – може да предотврати това.

Основните доставчици на пазара на ЕС през първата половина на годината бяха Бразилия и Обединеното кралство. Следват Уругвай и Аржентина. С изключение на Уругвай, всички големи страни износители са продали значително по-малко говеждо месо в ЕС, според статистиката на Комисията. Като цяло намалението е почти 14 процента. Само от Аржентина, доставчик, особено популярен сред немските ресторантьори, 11% по-малко идват в ЕС (и в Германия).

Самата Германия е намалила вноса си от трети страни с почти 20 процента спрямо предходната година и по този начин е на 3-то място в класацията на европейските вносители – доста след Италия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here