Съвременно земеделско образование? Да, в сърцето на Добруджа

  • 3 D принтер, дигитален микроскоп и още иновации в помощ на обучението в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Ген.Тошево
  • Предстои създаването на модерен кабинет по растениевъдство

На фона на политическите катаклизми у нас едно училище в Добруджа показва как наистина съединението прави силата. „Децата са изключително щастливи, че отново са заедно и са на училище!“ – така коментира започналото присъствено обучение Кристияна Иванова, директор на Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в гр.Тен.Тошево. Бъдещите земеделци, икономисти и лаборанти отново са в любимите класни стаи, изпълнени с нововъведения, оборудвани с последната дума на техниката. Нестандартните кабинети са с изрисувани стени, които разказват за историята на Добруджа и България. От чиновете надничат портретите на видни революционери, поети, писатели, личности, дали живота си за страната.

Това е първата иновативна гимназия в страната, гордее се с основание директорът. От няколко години водещ принцип в обучението на младите хора е мотото „Лидери в училище, лидери на европейското работно място!“. Това не са само думи, а конкретни действия. Последната стъпка в тази насока е предстоящото откриване на Център по растениевъдство, планиран за януари 2022 г. Работата по модерния кабинет продължава вече година и половина като за оборудването и организирането му са ползвани съветите на видни професори и преподаватели във висшите учебни заведения у нас. Идеята е в този Център по растениевъдство обучението да е на най-високо европейско ниво, за да могат бъдещите земеделци успешно да се реализират, посочва директорът Кристияна Иванова.

Още с връщането на присъственото обучение и влизането отново в класните стаи започват изненадите, не крие задоволството си ръководителят на аграрното училище. Продължава внедряването на нови технологии за учебния процес – този път 3 D принтер. Той ще бъде използван от учениците по интериорен дизайн и приложна информатика и така ще превърнат всеки свой проект в реален. Какво означава това? Уменията по чертане, скициране, компютърна грамотност ще бъдат визуализирани в 3 D формат при създаването на различни крайни продукти. На практика всяка сграда – било то крафеверма, стопанство или жилище ще получат реални очертания пред учениците, даде пример г-жа Иванова.

Усилията на училищното ръководство да превърне гимназията в уютно, модерно и подходящо за младите хора място дават резултат. От няколко години броят на възпитаниците в земеделската гимназия вече е почти удвоен. ПГЗ „Тодор Рачински” е единствената професионална земеделска гимназия, която е на пряко подчинение на Министерството на образованието и науката. В нея в момента се обучават 272 деца. Учебното заведение е разположено в сърцето на община Ген.Тошево – в една от най-плодородните земи на Добруджа. Необходимостта от професионално обучени земеделски кадри за близо 3 млн.500 хил.дка обработваеми площи на Добричка област провокира създаването на училището през 1998 г. Не е случайно, че днес носи името на прочутия селекционер Тодор Рачински, разнесъл славата на българската пшеница на няколко континента и прокарал пътя на съвременната селекция на житни култури.

Иновативно училище означава обучение, отговарящо на съвременните изисквания на агробизнеса. Именно затова днес в земеделската гимназия учениците се обучават в няколко професии – икономист в земеделско стопанство с разширено изучаване на английски и френски език, приложна информатика, техник-растениевъд в трайни насаждения и лаборант. Последната паралелка е създадена заради нарасналите площи с етерично-маслени култури в общината, най-вече с лавандула. Всъщност точно в община Ген.Тошево преди 10-12 години започват да се създават първите насаждения с лавандула. Днес вeче размерът на площите е между 35 000 и 40 000 дка, докато в цялата област лилавата билка вече е засадена върху близо 100 000 дка. „Училищната лаборатория по етерично-маслени култури е единствена, няма друга такава“, категорична е г-жа Иванова и пояснява, че е направила всичко възможно тя да бъде оборудвана с дигитален микроскоп. Учебната практика се провежда не само в специализирани работилници и училищното опитно поле, но и в агрофирми в Ген. Тошево и региона.

При 900 000 дка обработваема земя в община Ген.Тошево, интересът към аграрното училище е обясним. В него влизат наследници на земеделски стопанства, които искат да продължат и надградят семейния бизнес. Оказва се, че още в 11 клас много от учениците са приети във висши учебни заведения – заради завоювани призови места в национални състезания, олимпиади и конкурси.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X