Как да изберем генетиката на говедата

За факторите при подбора на животните споделятканадски фермери и експерти

Не търсете екзотика, а се осланяйте на здравия разум. Фактори като качеството на фуражите или дори разходката на животните могат да бъдат ключови при избора на генетика на едрия рогат добитък.

Това мнение изразиха двама канадски експерти по едрия рогат добитък на уебинар на Националния съвет за изследване на говедата в Канада. Акценти от тяхното представяне публикува в статия Дженифър Блеър на портала www.albertafarmexpress.ca.

Наблюденията се фокусират върху ранчото на фермера Шон Макграт – тъй като 85% от стопанството му представляват естествените пасища, той подхожда към генетиката на говедата си повече от разумно.

„Разполагането на добитъка в неподходяща за него среда можем да сравним със забиването на кръгло колче в квадратна дупка – може и да успеете, но ще трябва да изразходвате много усилия, обяснява простонародному Шон. – Генетичният подбор дeйствително е свързан с пускането на ДНК в производството. Вие купувате ДНК и продавате производителност, но цялата тънкост е да разберете каква производителност подхожда на вашата ферма и каква производителност може да поддържа тя. Аз лично съпоставям говедата си с околната среда, а не се опитвам да адаптирам околната среда към животните ми“, споделя фермерът.

„Когато производителите внасят нова генетика чрез покупка на бикове, те винаги мислят как тази генетика ще се впише в тяхната работа в дългосрочна перспектива. Всъщност, когато купуваме бикове, ние купуваме ДНК, която ще влезе в стадото крави и ще произведе нещо, което се надяваме да отговаря на нашата среда. Бикът е просто автоматизирана система за доставка на ДНК, която купуваме. Така че за нас е много важно да се съсредоточим върху ДНК, която тези производители съдържат”, казва Макграт.

Стейси Домолевски, координатор на Съвета за научни изследвания и иновации, допълва: „Помислете за средата, в която ще се отглеждат тези животни и вземете подходящи решения, за да избегнете ненужни главоболия и разходи.

Да вземем за пример брахманското говедо. (Породата Брахман се отглежда в САЩ от 1885 г. от говеда с произход от Индия, откъдето е взаимствано името й.)Брахманите, създадени в тропическа околна среда, са толерантни към топлината и не се чувстват комфортно през студените канадски зими, така че на тях ще им трябват допълнителни постелки, подслон и храна, за да оцелеят по време на студа. По този начин от животновъда се изискват много повече усилия за отглеждане на брахманите според хуманното отношение към животните и изгодите на фермера. Така че първата ви стъпка е да разгледате вашата производствена среда и да я сравните с вашите цели по отношение на генетиката – съветва Домолевски. – Тогава помислете какви черти търсите, за да получите изгода при вашите условия и какво можете да предоставите на тези животни. Например, ако разполагате с огромни пасища, но пътят до тях е дълъг за кравите, трябва да се обърне внимание на структурата на краката и характеристиките на копитата. При близките заграждения този фактор вече не е важен.“

Шон Макграт допълва: „Доброто счетоводство ще ви помогне да идентифицирате и систематизирате някои от тези неща, така че да можете да поработите над настройката на входящите генетичните параметри.  Вашите бележки са предназначени да ви помогнат да направите преценка на собственото ранчо. След като разберете това, ще започнете да разбирате кои говеда са най-подходящите за него. Но генетиката, която ще изберете днес, ще изисква много време, преди да ви донесе плодове. Затова е важно да разсъждавате пет-десет години напред и да помислите как ще отглеждате и продавате добитъка. Това трябва да бъде част от вашето решение по отношение на генетиката, която получавате днес“, заключава Макграт.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X