Внимавайте с поливането на саксийните цветя през зимата

Като всички растения и саксийните цветя принадлежат към различни семейства и видове и се отличават със специфични изисквания към влагата.

Като саксийни се отглеждат растения принадлежащи основно към групата на т.нар. мезофити. Това са растения заемащи междинно място между силно влаголюбивите и сухолюбивите растения. Разбира се отглеждат се и растения от другите групи – като кактусите от сухолюлбивите, или орхидеите, които са силно влаголюбиви.

Макар, че стайните растеия се отглеждат на закрито през зимата, трудно се постигат оптимални условия за тяхното развитие. Регулирането на температурата, слетлината, влагата и др. зависят и от конкретните метеорологични условия. Тези условия през зимните месеци влияят и на развитието на стайните растения – къси, често облачни дни, по-малко светлина, температурни амплитуди и др. Оптималното им регулиране може да се постигне само в специализираните за това култивационни съоръжения.

При домашни условия един от най-важните фактори, от който през зимата зависи успешното отглеждане на стайни растения е влагата – въздушна и почвена. Когато говорим за този фактор не можем да поставим някаква щампа и да кажем – поливайте цветята умерено и всичко ще бъде наред.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X