loader image

Принципите на резитба при лозата включват едно или съчетание от повече плодни звена

Основната задача на формиращата резитба на лозовите растения при вертикални насаждения се явява управлението на техния растеж и развитие. Практиката е в посока за получаване на силни растения със здрава коренова система, многогодишна дървесина и равномерно разпределен достатъчно силен едногодишен прираст. Всичко това е условие за висок добив и качество.
При резитбата и формирането на лозовия храст е необходимо преди всичко да се отчита явлението полярност, която се проявява в неравномерно развитие на пръчките. Така, например, ако напролет пръчките от предшестващата година на миналогодишна лоза се режат дълго и се приведат във вертикално положение най-напред леторасти ще се развият от връхните пъпки, след това от средните и най-накрая от най-ниско разположените (към основата на пръчката). През есента на такава лоза преимуществено ще са развити само връхните 3-4 летораста. Само те ще имат добър прираст, ще узреят добре и ще са по-студоустойчиви и по-високодобивни.

В практиката съществуват изключително много формировки за отглеждане на лозата. Всички те обаче, се основават на основните принципи на резитба и включват едно или съчетание от повече плодни звена – чеп с две очи, стрелка с 5-7 очи или плодна пръчка с 10-12 очи, според особеностите на сорта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X