Отглеждане на разсад на хладно

 Петър Кръстев

Студено култивиране е това, при което растенията от самото начало се поставят извън отопляеми помещения при температури над 0°С. Студеното отглеждане на балконите не е приложимо за пипер, патладжан и високорастящи домати. Но за други култури (зеле, лук и детерминантните сортове домати) този метод може да бъде не само успешен, но и предпочитан.
Каква е разликата между студено отглеждане и често практикуваното закаляване на разсада? Разликата е много важна: растенията попадат в сурови условия още от момента на сеитбата им.

Сроковете сеитба на семената се изчисляват по такъв начин, че сандъчетата със семената незабавно се изнасят навън и се съхраняват предимно на открито. Само при температури под нулата разсадът се внася в стая с ниска положителна температура или под навес на балкона. Студеният метод за получаване на разсад се е практикувал през 30-те години, а в някои части на страната ни и сега, давайки висококачествен разсад. За да се отгледа разсад по този метод се изисква слънчево място под открито небе, температури над 0 градуса и неотопляемо помещение или подслон, където разсадът се поставя по време на нощни студове.
За градските жилища за този метод на отглеждане на разсад може да се използват балкони, лоджии или первази на прозорците отвън, но с южна, югоизточна или югозападна ориентация. На балконите и лоджиите (неостъклини и остъклени) се поставят маси или тесни рафтове.
През нощта разсадът трябва да бъде защитен от замръзване, но без да му се дава топлина допълнително. Най-добрата нощна температура е 5-7°C, приемлива до 10°C, но не по-висока.
В провинцията в къщите винаги има неотопляеми помещения, където можете да поставите разсада за през нощта. За да са здрави растенията корените трябва да са с по-висока температура от листата.
Основното предимство на студеното отглеждане на растенията е в това, че растежът се ограничава от топлината, а не от светлината. От много ранна възраст разсадът се закалява при сурови условия. Това позволява да получите здрав, закален разсад, свикнал със студа, вятъра и светлината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X