Зимни топлини изведоха пчелите от кошерите, търсят паша

Производители очакват да подрани и размножителният период

Топлите дни през първия месец на новата година подведоха пчелите да излязат от кошерите и да търсят паша. Това наблюдават собственици на пчелини в Пазарджишко, където януари за кой ли път е по-скоро пролетен. През други зими дори се е случвало това явление да съвпадне с подранил цъфтеж, сега обаче все още няма разцъфтели растения, с изключение на кокичетата. Така е голяма вероятността пчелите да се върнат без храна, а същевременно да са изразходвали много енергия, а това крие рискове за тяхното оцеляване, обяснява производителят Христо Стоянов. Още повече, че миналата стопанска година даде лоши добиви на мед и кошерите масово не са добре запасени с храна. Това налага да се правят допълнителни захранвания, за да се избегне гладна смърт на пчелните семейства. Практиката сочи, че е много по-лесно да се създаде и поддържа едно силно семейство, отколкото да се спасява такова, след като е преживяло тежка зима с недохранване и посреща пролетта с изтощени пчели.

А опитът на пчеларите от поредицата топли зими напоследък показва, че е много важно в близост до кошерите да има ранни източници на прашец – кокиче, минзухар, иглика. Тези първи предвестници на пролетта не съдържат големи количества прашец и нектар, но те може да се окажат достатъчни за избягване на гладна смърт.

Очакванията са, че ако топлото време продължи още няколко дни, то ще предизвика и размножителния период, ще започне снасянето на яйца от майките. Това допълнително изпитание в неподходящ момент също изисква допълнително подхранване, тъй като семейството изразходва много енергия, а ако запасите от храна свършат, може да се стигне до фатален край.

Прогнозите на синоптиците за региона предвиждат валежи в почивните дни, но от сряда в равнинните райони се връща слънчевото време с положителни дневни температури.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X