Агрометеорологична прогноза за седмицата 17-23.01.2022

Настъпилото рязко застудяване в началото на второто десетдневие на януари, след необичайно високите температури през първото десетдневие, възпрепятства нежелателното възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви в част от южните райони на страната (агростанция Сандански).

На отделни места в Източна и Южна България са регистрирани отрицателни температури от порядъка на минус 9-11°С (Добрич, Хасково, Чирпан, Ст.Загора, Елхово). Тези стойности са над критичните за зимуващите във фазите трети лист и братене зимни житни култури, но в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане са опасни за късно засетите посеви, които прекратиха вегетацията си във фаза поникване и начално листообразуване.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с редуващи се средноденонощни температури около и над климатичните норми, но в граници, които ще поддържат в покой зимните житни култури и трайните насаждения. До края на второто и началото на третото десетдневие на януари критични минимални температури за зимуващите земеделски култури не се прогнозират.

През периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на зимни резитби при овощните култури. Края на второто десетдневие на януари е препоръчителен срок за сеитбата на зеленчукови семена за отглеждане на разсад, предназначен за ранно полско производство на домати. Сеитбата трябва да се проведе в срок, който е съобразен с продължителността на разсадния период и с климатичните особености на района (датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани). Продължителността на разсадния период за доматите е около 80 дни.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини