Царевицата е по-екологична от пшеницата и рапицата

Царицата на полето има добра възвръщаемост на вложените средства, защото икономисва от химични третирания и обработки

Царевицата се оказва по-екологична при отглеждането си култура от пшеницата и рапицата. Германски учени публикуваха резултати от изследвания при отглеждането на царевица, а фермерите са съгласни с предимствата и ползите от Царицата на полето. Според изследванията на Института за култивирани растения „Юлиус Кюн“ царевицата изисква много по-малко химична и механична обработка в сравнение с други култури, пише Алфонс Детер в статия в topagrar.
Царевицата се нуждае от най-малко пестициди в сравнение с други култури
Докато пшеницата изисква средно четири третирания, а зимната рапица пет третирания, царевицата изисква средно само около 1,5 обработки с пестициди. Хенрик Вендорф, президент на Асоциацията на фермерите в Бранденбург, е съгласен с констатациите. Той добавя, че царевицата дава относително стабилни добиви година след година дори в пясъчливи райони с малко валежи. „Царевицата е по-добра от репутацията си“, казва Хенрик Вендорф. Според него бранденбургската земя е отлична за производство на царевица както за зърно, така и за силаж. Отглеждането на културата за силаж е изключително важно за изхранването на добитъка, тъй като фуражът може да се произвежда регионално. Като субстрат в инсталации за биогаз, царевицата се използва за производството на възобновяема енергия.

Недостатъците се преодоляват с ефективни решения


Въпреки предимно положителните ефекти, недостатъците като риск от почвена и водна ерозия през пролетта и след прибиране на реколтата поради лоша почвена покривка, не могат да бъдат скрити. Извличането на хранителните вещества поради рехавата коренова маса също е недостатък.
Но много фермери знаят как да се справят с това, като използват междинни култури, цъфтящи покривни култури, които хранят полезните насекоми-опрашители. В случаи на много големи царевични полета се използват структурни подобрения под формата на жив плет или пътеки с трева, обяснява Вендорф.

topagrar

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X