Забраната на глифозата ще струва скъпо на земеделските производители

Възможна забрана на глифозата в Европейския съюз би довела до значителни последващи разходи за земеделците без еквивалентна алтернатива, пише аgrarheute.com. 

Според изчисления на консултантската компания Seges, пропускането на общия хербицид без замяна с аналог би струвало на конвенционалните ферми средно около 120 евро/ха.

Забраната за глифозат в стопанства с минимална обработка ще бъде още по-скъпа. Тук консултантите очакват допълнителни разходи до 270 евро/ха.

Те предполагат, че например рентабилното производство на тревни семена, което играе важна роля в Дания, ще бъде възможно само със значителни допълнителни усилия и допълнителни разходи.

Без глифозат се използват до 20 процента повече хербициди

В допълнение, Seges очаква, че почвообработката без плуг, която всъщност е желателна поради своя аспект на устойчивост, ще бъде значително намалена или вероятно ще изчезне напълно след забрана на глифозата.

Също така може да се очаква, че използването на по-малко ефективни хербициди неизбежно ще трябва да се разшири, за да се противодейства на натиска на плевелите.

Експертите изчисляват, че общата употреба на хербициди без глифозат може да се увеличи с около една пета.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини