Няма фалити на зърнопроизводители във Великотърновска област, но секторът генерира огромни разходи

„Няма фалити на колеги в региона. Безспорно сме затруднени и ние, и целият бранш селско стопанство. Притесненията и тревогите са ни заради високите цени на торовете. Те спрямо миналата година са се повишили от 3 до 4 пъти. Това е огромен скок. А основните разходи при нас това са торовете“, коментира Димитър Донев, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите за Великотърновска област и земеделски производител от Павликени.

Цената на тока играе не малка роля.

„Декември, който се води „мъртъв“ месец, в моето стопанство при миналогодишните 300 -400 лева, сега фактурата ми е за 1 800 лева. А когато сме в кампанията и когато работят всички машини, ако се запазят тези нива, по една груба сметка сумата за месец няма да е по-малко от 10 000 лева. Освен това се повишиха и рентите, и заплатите в бранша. Инфлацията „изяде“ доходите на нашите служители и ние като съвестни работодатели им увеличихме възнаграждението”, пояснява Донев.

Към всичко като се прибави и скокът на дизеловото гориво с 30-40% и скъпите семена и препарати, разходите на зърнопроизводителите са в пъти. Друг проблем, който регионалния председател на НАЗ отчита е липсата на качествена работна ръка.

„Общи работници има. Но става все по-трудно за намиране на качествена работна ръка, дефицитна е. Имаме партньорство с Техникума по аграрно технологии в Павликени. Финансираме част от обучението. Но на випуск да има по едно или две момчета, които имат желание да продължат да се развиват в нашата сфера. През моята фирма на година преминават по 13-14 ученици на практика. Идват, но не разбират, че може да си изкарват добри пари с  този бизнес и да гледат семейство”, казва Донев. И допълва, че средната работна заплата в сектора е 1 550 лева. А за град като Павликени това са добри пари. В сектора се раздават и коледни, и великденски бонуси.

„Няма ги традициите. Да наследиш баща си в земеделието или друг роднина. При мен момчетата са завършили образование от времето на социализма или към края на социализма. А техникумът в Павликени имаше традиции. Сега предпочитат да работят в чужбина и са склонни да вършат хиляди по-мръсни работи от нашата”, тъжно отсича Димитър Донев.

Пояснява още, че състоянието на есенниците е добро.

„Тези, които се насяха в началото на октомври са в много добро състояние. Малко изостават тези, които посяхме в началото на ноември. Но няма нищо фатално. Изведена е борба с житната муха и плевелите от есента. Добре откъм вегитация са растенията. Дано февруари да ни очаква по-благоприятен месец откъм валежи, да има повече влагта“, надява се стопанинът.

Креми Попова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X