Къде честват Трифон Зарезан в началото на февруари?

На 1 февруари по нов стил традицията повелява да честваме Трифон Зарезан – Деня на лозарите и винарите. Редица населени места в страната ни отбелязват празника именно на тази дата, на която и църквата почита Свети Трифон. Той е началото на трите последователни дни, наричани Трифунци: 1 февруари – Трифоновден, 2 февруари – Сретение Господне, и 3 февруари – Свети Симеон.

Празненствата започват първо в Асеновград със Станимашката Винария, която и тази година ще има богата и атрактивна програма, а от чешмата при храма „Света Богородица“ ще потече вино, както „Гласът на земеделеца“ разказа на своите читатели.

Въпреки ограниченията заради поредната вълна от ковид, в много български населени места празненствата са обявени като предстоящи събития от организаторите – местните читалища, кметства и спонсори в лицето на винопроизводители и стопани на големи лозови масиви.

Деня планират да отбележат подобаващо още в село Дъбрава, Благоевградско. Там ще изберат новия Цар на виното, а майстори на божествената напитка ще се съревновават в четири категории – „Най-хубаво бяло вино“, „Най-пенливо вино“, „Най-ароматно вино“ и „Вино с характер“. Награда ще има и в категория „Най-добро мезе зе вино“. Предвидени са и дегустации на вина и мезета. Новият Цар на виното ще получи короната от миналогодишния носител на титлата, след което ще бъде направено ритуално зарязване на лозовите масиви край селото.

В село Рупци, Видинско, Денят на лозарите и винарите също се чества, като се прави молебен и се организира общонародно тържество. Любопитен факт е, че жителите на селото са се отказали от лозарството, но продължават да отбелязват празника, като лично Видинският митрополит често отслужва тържествен водосвет и дава благословение за здраве и плодородие. До неотдавна лозовите масиви на частни стопани в землището на Рупци са били над 2000 декара. Днес хората почитат празника в лозов масов от 1700 декара на фирма-преработвател, засадени с Каберне и Мерло.

С голямо тържество отбелязват Трифон Зарезан и в още едно видинско село – Капитановци. Веселието включва музика и народни танци на площада, почерпки със скара и вино. Преди това хората там също изпълняват ритуално зарязване на лозята, а свещеник отслужва водосвет за здраве и плодородие. Интересен местен обичай е всеки, зарязал лозето, да постави на върха на отрязаната пръчка лозова сарма. Който зарязва, трябва да е с чисто сърце и добри помисли, за да е благодатна годината, повелява още традицията. Най-добрите производители на вино и ракия се отличават с грамоти.

А в село Делчево, община Гоце Делчев, имат Зимен фестивал, посветен на Свети Трифон, виното и сватбите. Той продължава два дни и се провежда в първите събота и неделя от февруари. След зарязването на лозята, което е задължителен обичай и в това населено място, празникът се премества на площада. Фестивалната програма продължава и следобед с конкурс за домашни и фирмени вина. Предадените в срок проби се дегустират от експерти и ценители, за да се избере най-доброто.

Празник на боговете и виното пък честват в село Илинденци, община Струмяни, също в първите събота и неделя от февруари. Там хората посрещат ритуално божествата на виното и плодородието и провъзгласяват Царя на лозята. Местни производители на бели и червени вина изнасят от своята продукция, на която специалисти-технолози от винзаводите в Дамяница и Благоевград дават експертна оценка. Победителите получават парични награди и специални статуетки. За гостите на празника са всичкото изнесено за оценка вино и много мезета на скара – кюфтета, кебапчета, месни деликатеси, суджуци, кървавица и други, които предоставят най-големите винопроизводители и собственици на лозови масиви.

Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от местния божествен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет заа богата реколта.

После се появяват древните божества на виното: тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и християнският Трифон Зарезан, придружавани от шумна свита. С тях върви мома Кераца, наречена на прочутата керацуда – невероятно вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, отглеждан единствено в този район.

Празникът е съпроводен с ритуално зарязване на лозята от боговете на виното, както и от богата фолклорна програма.

Божествата изпълняват тракийския обред „Розалии“, съхранен отпреди 4000 години. В основата на ритуала са виното и огънят, както и тяхната пречистваща сила. Буйният и висок пламък предвещава плодородна година.

После се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта. Майстори мерят сили в няколко категории – за най-добро червено вино за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо червено вино и за най-добро гостуващо бяло вино. Следва коронясване на Цар на лозята. Той бива окичен с венец от лозови клонки и гроздове и наметнат с царски плащ. Веселието продължава на площада с дегустации и богата концертна програма.

Празник на виното и винопроизводството честват в Първомай в първата неделя на февруари, като там също част от програмата е конкурс за най-добро домашно вино от последна реколта. То може да е бяло или червено, като участниците задължително посочват сорта, от който е произведено. Не се допускат изкуствено ароматизирани вина (пелини). Най-добрите вина се определят от професионално жури, като се присъждат първа, втора и трета награда.

В Кътина, Софийско, Трифон Зарезан е празник на селото. Честват го също в първата неделя на февруари. Местните си избират почетен Трифон, който е главен герой в зарязването на лозята. Според традицията, кътинският Трифон Зарезан поглежда към изгрева на слънцето, прекръства се три пъти, отрязва първите три лозови пръчки и полива лозите с вино. Организира се и конкурс за най-добро вино от новата реколта.

Стоимена Александрова

*В материала са ползвани информация и снимки от sabori.bg.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X