Отличиха майстори на виното и станимашките сармички в Асеновград

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев награди местни майстори винари днес. Минути преди да обяви кои са най-добрите винопроизводители за реколта 2021 г., градоначалникът поздрави всички присъстващи с предстоящия празник Трифон Зарезан“.

„Традиционен празник за община Асеновград е Трифон Зарезан. На този ден ние се молим на Свети Трифон да дари с плодородие нашите земи, да родят здраво и хубаво грозде и нашите съграждани да произведат божественият еликсир, който всички ние с добри приятели и верни другари пием. Днес е 30-годишнината от началото на конкурса за най-добро домашно вино. Днес поканихме всички победители до сега, които естествено имат възможност да се отзоват, да ги почетем. Безпристрастното и професионално подготвено жури определи най-добрия винопроизводител за тази година. Всички производители на домашно вино допринасят и разнасят славата на нашата община, като община на лозари, винари и с това сме прочути в цяла България, а защо не и в цяла Европа. Благодаря за това, че се отзовахте, благодаря на всички, които участваха в тазгодишния конкурс. Всички финалисти ще бъдат почетени и номинирани и догодина тези, които сега не успяха да спечелят ги каня и приканвам да опитат отново. Смятам, че догодина ще успеят. Честит празник на всички!“.

Журито допусна до финала 17 вина. Отличен като най-добрият винар в 30-ия конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2021“ в Асеновград тази година е Любослав Ангелов с вино сорт Каберне Совиньон. Неговото производство спечели в надпреварата сред 70 вина. Любослав е асеновгардчанин, а винопроизводството му е хоби. Освен кметът Грудев, награди връчваха също заместник-кметът по хуманитарните дейности инженер Петър Петров и председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев. Найден Найдев от Асеновград пък се нареди на второто място с Каберне Фран Х Мавруд. Трети във виненото състезание стана асеновградчанинът Димитър Вълчев с Мавруд. Победител в категорията „най-добро розе“ Николай Ангелов от с. Червен с вино Рубин – Розе. Ангел Драганов от с. Крумово с Мавруд зае първата позиция в категорията „Производител от населено място извън община Асеновград“. Второ и трето място тук е за Петко Прокопиев от Пловдив с Гренаш Ноар – Розе и Рубин. С наградата „Изкуствено ароматизирани вина (Пелини) бе отличен Николай Ангелов от с. Червен. С наградата „Най-млад участник“ бе удостоен Любослав Ангелов на 30 г. от Асеновград, тя се връчва традиционно от „Ротари клуб“. Местен ресторант също традиционно връчва буре на „Най-възрастния винар“. Тази година това е Ангел Драганов на 63 г. от с. Крумово. Специалната награда „Никола Македонски“ на община Асеновград за „Най-добър домашен мавруд“ бе връчена на Димитър Вълчев от Асеновград. Всички майстори, достигнали до финала на конкурса, получиха грамоти и специални бъклици.

Членовете на дегустационната комисия за конкурса за най-добро домашно вино реколта 2021г. бяха инж. Тодорка Стойчева – началник отдел на Изпълнителна агенция по лозата и виното, регионално звено Пловдив; инж. Георги Чорбаджаков – технолог; Гергана Царева – експерт спиртни напитки; инж. Георги Георгиев и инж. Петър Бошнаков – технолози във „Винзавод“ – Асеновград и Никола Кирков – представител на община Асеновград.

Община Асеновград награди и поздрави и участниците в конкурса „Най-вкусни станимашки сармички“ на Асеновград, който се проведе за девети път. Бяха оценени най-вкусните, най-мъничките и най-добре аранжирани сармички. Участваха 17 проби от Асеновград.

За най-добър майстор в категорията зелеви сарми компетентното жури отличи  Анка Арабаджиева. На второ място се нареди Латинка Буцева, а третото място за Илияз Наимов. Наградата за лозови сарми отиде при Звезда Джулева. Връчени бяха и две поощрителни награди – на Атанаска Костадинова и Венета Демерджиева.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X