Пет фактора, които променят бъдещето на земеделието, според CLAAS

Формулирайки стратегията си за развитие за следващите 10 години, експертите от концерна CLAAS са посочили пет ключови фактора, които ще оказват влияние на световния пазар на земеделски стоки и на земеделското машиностроене. Става дума за увеличаването на износа на зърнени култури и соя; засилване на процесите на автоматизация и роботизация в земеделието; генното инженерство; необходимостта от повече хранителни продукти и разпространението на технологията блокчейн.

Световното производство на земеделски стоки расте с впечатляващи темпове. 10-те най-големи производителя на соя увеличават износа на своята продукция с около 8,2 на сто всяка година от 2012 г. насам, докато ръстът в доставките на царевица за този период е едва 7,4 на сто. Въпреки това, обемите на отглежданата царевица в Средния Изток на САЩ са нараснали дотолкова, че за сметка на тях средногодишната температура в региона е намаляла с 1 С.

Следствие от това е повишеното търсене на нови високопроизводителни комбайни от земеделците в основните страни производителки на соя, царевица и зърнени култури. Все по-голямо приложение ще намира безпилотната техника, която в автоматичен режим ще обработва земята и ще прибира реколтата. Според прогнозите на експертите, към 2024 г. само на пазарите в Северна Америка ще се реализира подобна техника за 23,3 млрд. щатски долара. За сравнение, през 2015 г. продажбите на роботизирана техника и дронове за нуждите на земеделието не са превишили 1,1 млрд. щатски долара.

Конкурентни преимущества ще имат тези производители на земеделска техника, които успеят максимално да отговорят на това търсене на пазара, предлагайки интелигентни машини. 

Пробив в земеделието е генното инженерство. През 2018 г. е извършен научен пробив, който до скоро се смяташе за практически невъзможен – бе разшифрован геномът на пшеницата. За целта бяха необходими 13 години изследвания, в които взеха участие 200 учени от 20 страни. И ако учените познават  20 376 гена на човека, но генетичната карта на пшеницата включва  107 891 гена. Това откритие има огромно значение за бъдещето на селското стопанство, тъй като разшифроването на генома на пшеницата ще позволи да се създадат нови видове с по-добра устойчивост към сложни климатични условия и с повишени показатели на добивност.

Осигуряването на нарастващото население на Китай с хранителни продукти е една от основните икономически задачи на страната. През текущият петилетен план на КНР са заложени мащабни инвестиции за научни разработки в сферата на земеделските биотехнологии, както и е предвидена държавна подкрепа за внедряване на методите на устойчиво и иновативно земеделие. Във връзка с това, китайският пазар ще представлява особен интерес за производителите на съвременни решения за селското стопанство.

През 2018 г. в Индия е реализиран мащабен проект за внедряване на блокчейн технологиите в земеделието. Почти 10 млрд. щатски долара ежегодно се отделят в тази страна за субсидиране на земеделието. За да се повиши ефективността при разпределянето на паричните средства между фермерите и с цел регулирането на производство на органични хранителни продукти, е разработена специална система на базата на блокчейн технологията.

Определяйки своите приоритети, концернът CLAAS е отчел всички тези глобални тенденции, формиращи бъдещето на световния пазар на земеделска техника. Повишаването на ефективността на произвежданата техника за сметка на внедряването на най-новите научни постижения е един от главните приоритети в развитието на концерна, който ежегодно увеличава инвестициите в собствени изследвания и разработки. Така разходите за развойна дейност на CLAAS през миналата година са достигнали 233 млн. евро в сравнение  с 218 млн. евро.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X