Овцевъдите са възмутени от средствата за подпомагането им по схемата „Де минимис“

Овцевъдите в България са възмутени от средствата, които държавата определи за подпомагането им по схемата „Де минимис“.

През тази седмица Управителният съвет на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация ще обсъди предложеното от Министерството на земеделието, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев:

„Хората очакваха и всички все още го очакваме да има някаква адекватна намеса от страна на държавата. Това, което в момента се предлага като помощ, специално за дребните преживни животни, според мен е прах в очите. Една ставка от порядъка на 11 лева – това е все едно една бала и половина люцерна. Това е помощта в момента на държавата“.

По думите на Караколев животновъдната общност била насочила „спасителен взор“ в очакване на „Де минимис“, а ситуацията той определи като „доста тежка“.

След резкия скок в цените на фуражите, в рамките на няколко месеца се наблюдава „много тежка инфлация, скок в цените на почти всички суровини и носители, допълни Симеон Караколев. 

Животновъдите негодуват и срещу диференцирането на сумата в зависимост от броя отглеждани животни – колкото повече са овцете, толкова по-малко са средствата за тях. От бранша смятат, че това е държавно наказание за онези, които се опитват да работят и да произвеждат повече.

Когато ресурсът е недостатъчен, тази модулация се явява като капак на всичко“, подчерта Симеон Караколев. По думите му идеята на Министерството на земеделието е да се подкрепят по-малките ферми, но когато ресурсът е „такъв мижав, се губи замисълът на всичко“. 

„Нашите нагласи бяха „Де минимис“-ът да не пада за дребни преживни животни в порядъка на между 30 и 40 лева на животно. Това е адекватната намеса в случая“, обобщи Караколев. 

Положението на най-дребните животновъди ще се затрудни и от вдигането на осигурителния праг. 

Във Фейсбук Симеон Караколев, съпредседател на НОКА коментира: „Разбрахме, че с Де минимис 2022 “мачът е свирен” и за да не се окаже късно, в момента подготвяме общо искане за Ковид’22 от над 30 организации, представляващи почти всички сектори от селското ни стопанство. Утре или най-късно вдругиден ще го пратим до всички парламентарно представени политически партии, министър-председателя, вицепремиера и министър на финансите и министъра на земеделието. Основното ни искане е намесата на държавата да бъде адекватна спрямо очертаващата се тежка икономическа и климатична обстановка през годината! Ще настояваме за поне 40 лв на ДПЖ!“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини