За кого работи българската митница?

Проф. Иван Панайотов, селекционер
Опитна станция по земеделие „Дунав” – Свищов

Ето, минаха три месеца откакто българската митница на летище София върна експериментални семена, изпратени за подобряване на родната селекция по пшеницата. Знаем, че мечтата на Бай Ганьо е да бъде шеф на Солунската митница. Но всяка българска митница може да я замени. Не ми се иска да вярвам на слуховете за преминаване на тонове и камиони с контрабанда, не, това не може да бъде истина. Истината е, че в митницата на летище София задържаха пратката със семена от пшеница, предназначени за подобряване на българската селекция, това са експериментални семена. Те са изпратени от Международния селекционен център в гр. Мексико – СИММИТ, като всички такси са платени до получател, чрез DHL, всички документи са налице – разрешения, сертификати и т.н. И митническият чиновник задържа пратката и иска пари за т.н. магазинаж, по 10 лева на ден, имало нова разпоредба. Връща семената обратно в Мексико, това може да стане само в България, този човек българин ли е, на кого служи, чии заповеди изпълнява?
Искам да задам този въпрос на човека, на когото са подчинени митниците, защо е задържана пратката със семена и с това България е ощетена, това е загуба за нашата селекция, за нашата икономика. Това е престъпление, този служител трябва да бъде наказан и уволнен, да не помирисва митница. Преди три години, може би същият служител, нареди да изгорят два кашона с експериментални семена, изпратени от същия Международен институт. А трябва да кажа, че няколко линии пшеница със същия произход са в основата на най-новите сортове пшеница, създадени тук, в България, които превишават по добив най-добрите западни сортове със 150 – 200 кг/дка. Ето какво сме загубили.
Обръщам се към службата или човека, които отговарят за митниците, да направят необходимото и си прегледат хората, които работят там, както и правилата, по които се работи. Не може българските закони и служители да спъват и пречат на каквото и да е, което е в интерес на България. Особено да спират експериментални семена, съпроводени от всички необходими документи и да искат пари за това. Не знам как може да се нарече всичко това, оставям го на ръководството на митниците.

Световнопризнат селекционер дава, митничарят не дава

Агр. Петър Кръстев
Явно е, че некомпетентността и недобронамереността у нас продължават да се ширят необезпокоявано в държавни институции и служби, независимо от настъпилата повсеместна промяна. Тук въпросът опира не само до шефа на митниците, той е отправен и към Министерския съвет, към който премина на подчинение БАБХ. Какво ли ще правят ветеринарните доктори и агрономите под шапката на най-високата изпълнителна институция, все още никой не знае. Те и сега, докато бяха към Министерството на земеделието, където по им прилича да бъдат, толкова я свършиха!
За конкретния случай със семената:
Освен митническите служители, на митниците има специалисти – агрономи от фитосанитарния контрол към БАБХ, които трябва да имат компетентността за такъв род пратки. Още повече за семена, снабдени с всички необходими фитосанитарни документи, каквито се изискват по световен стандарт. За мен като агроном е трудно да си представя какво означава професор-селекционер от световна величина, какъвто е проф. Иван Панайотов, да получи семена с експериментална цел от негов колега – световно признат селекционер на пшеница, работещ в един от най-престижните институти по селекция на пшеницата в света – СИММИТ в гр. Мексико и … един митничар безцеремонно да ги върне обратно. Проф. Панайотов лично е създал десетки сортове пшеница, а стотици – в авторски колективи. Участвал е в международни научни конференции, симпозиуми, конгреси по цял свят, чел е научни доклади в най-престижните селекционни центрове в Япония, Мексико, САЩ и още на много други места. Научните му трудове в разгадаване тайните на пшеницата са над 180, за него няма тайни в „Загадката на житния клас“*.
Меко казано, случилото се на митницата е скандално! То е грубо и арогантно чиновническо поведение, лишено от здрав разум и компетентност! И защо тогава се чудим, че в полетата ни се отглеждат само вносни сортове пшеница, чиито семена струват много повече от родните, а значително отстъпват по качество! Така ли трябва да бъде – вместо да сме в авангарда на селекцията по пшеница и да се гордеем с учени от такъв висок ранг, осигурявайки им условия за работа, ние съвсем по нашенски им пречим, като пренебрегваме знанията, опита и компетентността, които малцината останали в страната ни ценни специалисти са трупали с години!

  • Загадката на житния клас“ е най-новият труд на проф. Иван Панайотов, публикуван през 2021 година, който ще ви представим обстойно в следващ брой.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X