Масло в домашни условия

От един литър домашна сметана или каймак от прясно мляко, които имат повишена масленост, може да се получи около 600 г масло. Процесът за приготвяне не е сложен. Необходимо е сметаната да се изстуди до 15 градуса, след което да се избие. Изстудената сметана се слага в домашен комбайн и се разбива 20-25 минути до получаване на кремообразна консистенция. Когато сметаната започне да се сгъстява на повърхността се отделя прозрачна течност, която се нарича мътеница. Тя може да се използва за приготвяне на сладкиши.

След започване на отделяне на маслените люспи е добре да се залее с преварена вода, при което става окончателно отделяне на маслото. Следват още три промивания за окончателно премахване на киселия привкус. Това ще доведе и до по-дълго съхраняване на вкусовите качества на маслото. Важен момент е и екстракцията на маслените люспи с оглед окончателно отделяне на водата. В противен случай в маслото се образуват кристалчета вода.

След всички тези процедури следва съединяване на маслените късчета в определена форма.

За получаване на масло от мляко е необходимо три пъти повече мляко. Маслото ще получи много нежен привкус, ако се избива в маслобойка от бреза. Но за съжаление процесът ще бъде много по-дълъг.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини