Байер КропСайанс проведе първия си Уебинар за 2022 година

Целта на компанията е да информира клиентите си по всички важни за предстоящия сезон теми, като им помогне да вземат най-добрите решения за оптимални резултати

Агр. Петър Кръстев
На 8 февруари т.г. Байер КропСайанс проведе първия си Уебинар за 2022 г., свързан с успешните хербицидни технологии в житни и царевица. Форматът събра над 400 човека, които гледаха излъчването на живо във Facebook и YouTube.

ЖЕЧО МУРЗОВ – търговски директор на Байер КропСайанс България, даде старт на първия от серията уебинари, които компанията организира специално за своите клиенти и партньори. Той направи кратък анализ на ситуацията, свързана с Ковид кризата, предизвикала затруднения с доставките и големи отклонения в цените на продуктите, и изтъкна, че ако има позитиви, това са по-добрите цени на селскостопанската продукция. „Вярвам, че 2022 година ще бъде по-позитивна за вас и ще ви даде възможност да реализирате вашите проекти“, изрази надежда г-н Мурзов.
Жечо Мурзов посочи, че основната цел на уебинара е възможността земеделскиге производители да бъдат най-добре информирани, за да управляват по най-оптималния начин риска в производство си. „Ще разгледаме как действат хербицидите на Байер, как действат фунгицидите, ще чуете мнението на едни от най-титулуваните учени в България. Смятам, че ще ви помогнем да вземате правилните решения“, увери он лайн аудиторията търговският директор на Байер.
Участие в уебинара взеха проф. Георги Рачев – климатолог, проф. Андон Василев – експерт по физиология на растенията, и проф. Тоньо Тонев – херболог.
Първият лектор в уебинара проф. Георги Рачев сподели, че е имал възможност да се запознае с най-новите постижения в областта на зърнопроизводството в света. И ги определи като феноменални – през 2021 година са произведени 3 млрд. зърно – нещо, което не се е случвало в човешката история. Хората са започнали да задоволяват своите нужди, въпреки че според ФАО в света има около 800 млн. души, които гладуват. Професорът посочи прогнозата: към края на тази година се очаква населението на земята да стане 8 млрд., а в основата на хранителния режим на хората ще бъдат зърнените култури. Съветът на лектора към земеделците бе внимателно да следят пазарите в Югоизточна Азия – Китай, Индия и Индонезия, където живее 2/3 от населението на земята, както и в Африка. Произведените 750 млн. т пшеница, 740 млн. т ориз, заедно с 1,200 млн. т царевица са баланс, който поддържа не само храненето, но и животновъдството. Проф. Рачев уточни, че в централизирана страна като Китай Китайската комунистическа партия (ККП) ще определя пазарите, цените, растителната защита и цялата агротехника, която ще се употребява занапред. ККП е поела курс да задоволява собственото си население с месо, което означава, че към 600 млн. прасета, които има в Китай, ще бъдат добавени още толкова. И в момента Китай изкупува повече от 70% от световния добив на фуражно зърно. Тук според професора е и разковничето – земеделците да преценят какви са почвите им, какъв е климатът и какви агротехнически мероприятия трябва да прилагат, за да получат качествена и богата реколта.
Проф. Рачев даде и един показателен пример от последните две години – в Мианмар (Бирма) правителството е забранило използването на пестициди и торове, за да се премине към чисто, биологично земеделие. Резултатът е, че в момента в тази страна има много сериозен недостиг на храни и съществува глад. В тази връзка проф. Рачев направи извод, че няма как ние да се откажем от световните постижения на науката. Той е уверен, че повечето от земеделците познават почвите си и следят краткосрочните прогнози, за да могат правилно да планират растителната защита, която може да им даде много по-висок добив и по-високо качество на получената продукция.
В следващия уебинар проф. Рачев ще се спре на краткосрочните и средносрочните прогнози, тяхната достоверност и как промените във времето и климата влияят върху зърнопроизводството в България. Специално внимание ще обърне на царевицата и добивите от пшеница, с което ще ви запознаем.
Ще публикуваме репортажи с експозетата и на другите лектори от уебинара на Байер – проф. Василев и проф. Тонев, както и изчерпателните отговори на експертите на компанията на въпроси, които вълнуват земеделците. Именно тези отговори бяха дадени по време на финалната сесия в Уебинара, свързана с въпросите, задавани на живо, като коментари от присъстващата аудитория.
В събитието изключително интересен мотив беше и играта с въпроси, където тримата участници, с максимално верни отговори спечелиха най-новите продукти на Байер в житни и царевица.
По време на Уебинара беше изтеглен и още един победител, който ще получи барбекю, хамак и бутилка вино.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X