Bayer разработва нискостъблени сортове царевица с висока устойчивост на вятър

Компактните растения са защитени от полягане, по-бързо формират добива си и се прибират по-лесно

Агр. Петър Кръстев

През последните години не само вредителите и болестите, но и метеорологичните бедствия нанасят големи щети на земеделските култури.
Въздействието на изменението на климата е реално и от значение за земеделците по целия свят. Например, застрахователните искове за загуби на реколта, свързани с изменението на климата в Съединените щати, като суши, наводнения, екстремни ветрове и бури, струват около 27 милиарда долара между 1991 и 2017 г. В Западна Африка средната загуба на производство само на сорго и просо поради промените в климата е била 6 милиарда долара годишно между 2000 и 2009 г.
Според Ричард Лорънс, ръководител на изследванията за редактиране на гени, добив, болести и качество в Bayer, иновациите в културите трябва да помогнат на земеделците да запазят своето производство. Инструментът за това ще бъде технологията RNAi (интерференция с рибонуклеинова киселина), естествен процес, който се използва за потискане на експресията на определени гени в организмите, включително културите. Това може да бъде жизненоважен метод за осигуряване на устойчиво на климата бъдеще за земеделците.
Едно от иновативните приложения на RNAi е разработването на „закърняла“ царевица. В този случай се прилага потискане на ген, който играе роля в контролирането на височината на растението – това води до вариант на царевица, който е по-нисък от конвенционалните сортове.
Въпреки че това е несъвместимо с възгледите на земеделските производители, които обикновено свързват по-високите култури с по-високи добиви, по-ниската царевица има редица предимства.
Първо, намаляването на височината на растението осигурява по-кратко време за формиране на добива, повишавайки устойчивостта при силни ветрове. Това може да намали увреждането на културите от Derecho (Деречо) – силни ураганни ветрове, които могат да изкоренят растенията от почвата или да пречупят стъблата. Ниският ръст може да направи културата по-малко податлива на екстремни метеорологични явления като ветрова буря или екстремни ураганни и гръмотевични ветрови бури, които могат да причинят хаос на полетата преди прибиране на реколтата.
На 10 август 2020 г. Derecho, който е продължил 14 часа, бе обхванал няколко области от американския царевичен пояс и бе причинил общи щети от 11 милиарда долара, което се оказа най-скъпата гръмотевична буря в историята на страната. А в Китай бурите са сред най-значимите бедствия, засягащи селското стопанство, причинявайки щети за около 27 милиарда долара годишно.
Нискорастящата царевица също може да се развива с помощта на прецизни методи на отглеждане. Това означава, че иновациите могат да бъдат по-широко разпространени сред земеделците по целия свят. Необходимо е адаптиране на съвременните технологии към региона на производителя, като им помагат да станат по-устойчиви на ефектите от изменението на климата – защитавайки тяхната производителност и реколта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини