Дойде време да вземем пример от Румъния и Турция

В Народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за ДДС, с който се предлага намаление на ставката по ДДС от 20 % на 5 % за биологичните продукти – първична селскостопанска продукция и преработени продукти с биосертификат съгласно европейското законодателство.

По този повод Българска Асоциация Биопродукти-БАБ, приветства и припомня, че България от години оглавява класациите по смъртност в Европа и е в челото на световните класации по ред заболявания, свързани с начина на живот и храненето.

Тя дава за пример, че през 2019 г. още северната ни съседка Румъния, намираща се непосредствено след нас в класацията по смъртност, предприе редица мерки за подобряване на ситуацията. С мотив за високото ниво на затлъстяване и смъртност в страната бе намалена ДДС ставката на традиционните храни и биопродуктите от 9% на 5 %. Там, както и в почти всички останали европейски страни отдавна се прилагат диференцирани ставки по ДДС за храните и особено за плодовете, зеленчуците и биологичните продукти.

Преди броени дни и южната ни съседка Турция намали ставката на храните от 8 % на 1 %. Така България остава почти единствената страна в Европа с 20 % ставка ДДС върху биопродуктите, а българските потребители – с най-труден достъп до чисти и здравословни биохрани.

БАБ ще изпрати писмо с мотивите си до всички народни представители в комисиите по земеделие и по бюджет и финанси, в което ще изложи мотивите си за приемане на подобна поправка.

Очаква се това да няма сериозен намаляващ ефект върху бюджета, тъй като биологичният сектор е все още прохождащ в България, страната ни е на едно от последните места по дял на биосертифицирани площи, а по-голямата част от продукцията се изнася в непреработен вид.

Такава мярка обаче ще насърчи от една страна преработвателите да преработват и предлагат на пазара биохрани и напитки, от друга – търговския оборот на тези продукти. Ще задържи добавената стойност от този сектор в страната и ще подобрим здравето на българския потребител.

Друг важен момент е фактът, че в сектор биопроизводство целият процес се следи от много контролни органи и е практически невъзможно да се получат данъчни измами.

Намалената ставка ще се прилага за продукти, чийто номер на сертификат е вписан във фактурата. Не е възможно да се получат данъчни хитрини, тъй като процесът по производство, преработка и търговия се следи от сертифициращите органи по вид/сорт продукти и дори по партиди, казва Албена Симеонова.

Освен това всички издадени сертификати са публично достъпни чрез изработения преди две години биорегистър на биологичните производители, администриран от Министерство на земеделието.

Според БАБ е дошъл моментът, в който всички партии и политици да покажат отношението си към биосектора чрез приемането на тази символна поправка, която ще бъде първа стъпка за подкрепа на българските биопроизводители, на пазарната реализация на българските биопродукти и на достъпа на българските граждани до чисти и здравословни продукти.

Сектор плодове и зеленчуци, и според Националния съюз на градинарите в България, е на кръстопът. За успешната му посока може да помогне предложеното в парламентарната комисия по земеделие намаляване на ставката на ДДС за малката потребителска кошница и конкретно при плодовете и зеленчуците.

Според Марияна Милтенова и колегите й браншовици това няма да намали приходите в бюджета на държавата, а напротив, ще ограничи неплащането на ДДС и нелоялната конкуренция, респективно сивия сектор.

От съюза предлагат намаляването на ДДС за биологично произведените плодове и зеленчуци да е по възможност 5%.

И напомнят, че почти всички държави в ЕС и извън ЕС по време на пандемията намалиха данъка на своите храни: Малта – 0%, Люксембург, Полша – 3%, Чехия и Северна Македония – 5 %, Франция- 5,5 %, Германия – 6%, Белгия и Швейцария – 6,5%, Испания – 7%, Кипър, Португалия, Финландия – 8%, Гърция – 9%, Италия, Австрия. – 10%.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X