Георги Видолов, БОА: Оризопроизводството е пред колапс

Площите с ориз през 2022 г., вероятно ще намалеят с една трета, каза Георги Видолов, председател на Българска оризова асоциация за „Гласът на земеделеца“. Причината за това са драстично повишените разходи на декар, както и пълната неяснота с напояването и цената на поливната вода през новия сезон. Големи са трудностите с реализацията и изкупната цена на арпата.

Допреди пандемията голяма част от нея се реализирала в Турция, но сривът на турската лира, проблемът с транспорта, както и на руското нашествие на турския пазар са поредната бариера пред българските оризопроизводители.

Георги Видолов изчислява, че за тази година разходите за декар ще се увеличат с 30% и могат да минат 320 лв. В сумата влизат 2-3 пъти по-скъпи торове, вода – около 60 лв. на декар, обработки и горива – 60-80 лв., семена, заплати и др. В момента изкупните цени на оризовата арпа се движат около 350 евро за тон, но за да спокойни производителите, те не бива да пада под 400 евро за тон. Оризовата арпа е борсова стока и цените зависят от търсенето и предлагането.

От 110 000 дка ориз в България през миналата 2021 г., тази година се очаква да бъдат засяти едва 70 000 дка. От Българска оризова асоциация се надяват на някаква помощ за оризопроизводителите от държавата, най-вече по оношение на цената на поливната вода, защото културата е важна за продоволствената сигурност на страната, а ако се спре отглеждането й дори и за година, възстановяването на производството е изключително трудно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X