Земеделците в Украйна са освободени от мобилизация, за да засеят

С цел да осигури пролетната кампания, Украйнското правителство издаде редица заповеди, които улесняват правилата. Някои от тях са следните:

1. ДП "Държавен център за сертифициране и експертиза на селскостопански продукти" ще организира процеса на непрекъсната продажба на семена и посадъчен материал, необходими за сеитба. По време на военно положение този процес е без допълнителни процедури за сертифициране. Сертификат за страната на произход е достатъчен за вносни семена.

2. При внос на семена на територията на Украйна Държавната служба за безопасност на храните и защита на потребителите признава чуждестранно сертифициране на семена.

Освен това службата ще проверява фитосанитарното състояние на семената, но може да не прилага фитосанитарна експертиза.

Тези мерки ще ни позволят да осигурим на всички земеделски производители необходимото количество семена, благодарение на опростяването на бюрокрацията, се казва в съобщение на правителството. В същото време използваните от фермерите семена ще бъдат с добро качество и ще дадат добра реколта при засаждане, което очакваме.

3. За да се осигури сеитба, правителството въвежда резервиране на наборни служители (това важи и за други критични сектори на икономиката). Земеделските предприятия и производителите на храни ще предоставят списъци с критични работници, на които ще бъде предоставена отсрочка от набор по време на мобилизация и военно време.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X