Нарушеното хранене и намалената вегетативна маса не трябва да се подценяват

Пшеницата се нуждае от биоактиватор за по-добро усвояване на почвените торове

Презимуването на есенниците винаги е било в известно степен драматично. Но през последните години природните аномалии причиняват на зърнопроизводителите доста грижи. Картината в страната е различна. Има добри посеви, с добро братене и влагозапасеност и физиологично развитие, което отговаря на началото на март – за тях грижите ще протекат по вече утвърдената технология на стопаните за почвено и листно хранене. Но има и три проблемни групи, на които трябва да се обърне внимание, и то при първа възможност за влизане в полето, за да няма отражение върху добива.

  1. Посеви с късна сеитба
  2. Посеви, стресирани от условията през есента или зимата
  3. Посеви с редуцирано хранене.
    КЪСНОТО ПОНИКВАНЕ, есенната суша в някои региони и недостатъчното или липсващото есенно братене са сериозен проблем. По-слабите пшеници ще преминат по-бързо през фазите, за да достигнат до периода на жътва, пролетното братене ще е кратко и няма да има изхранени братя. Добивите от тях ще останат по-ниски, ако не им помогнем.
    СТРЕС! Характерно за есенно-зимното развитие беше, че в доста региони на страната растенията не изпаднаха в продължителен покой. На няколко пъти имаше резки промени в температурите, което ги разкали. Сухият студ и големите температурни амплитуди нанесоха щети. Стресовете през ранната пролет също са често явление. Всичко това уврежда репродуктивната сила на пшеницата и ечемика и води до по-слабо развитие на братята, а в по-критичните случаи – и до отпадане на продуктивни стъбла. Стресираните (повече или по-малко) растения изпитват затруднения да усвояват почвените торове. В част от посевите има видима загуба на листна маса. В тези случаи акумулирането на пластични вещества, които да осигурят началото на активното пролетно развитие, е нарушено.
    РЕДУЦИРАНО ТОРЕНЕ. Към климатичните проблеми сезон 2021/2022 прибави още един – динамични цени на основните торове и липса на количества. Тук няма да правим задълбочен анализ на промените в торовия пазар, резултатът е, че на места има редуцирано почвено торене. Това е още една причина растенията да са в стрес, а стопаните още повече.
    РЕШЕНИЕ ИМА – ЛИСТНО ХРАНЕНЕ
    И не защото листното торене може изцяло да замени почвеното хранене, а защото е единствената възможност по време на вегетацията за корекция в храненето, активиране на физиологичните процеси и за подобряване устойчивостта на неблагоприятни условия. Но тази роля могат да изпълнят единствено комплексните биостимулатори, защото съдържат всички микроелементи и аминокиселини за директно включване в метаболизма на културите, подобрено кореново хранене, задоволяване на културите с необходимите микроелементи и повишена устойчивост на стрес.
    Комплексните биостимулатори на Екофол са решение за описаните три проблема
  4. Работят активно за пролетното братене, запазват презимувалите листа и изравняват развитието на късните продуктивни братя с основното стъбло. Те имат стимулиращо влияние и върху следващата добивоопределяща фаза „вретенене-изкласяване“. Спомагат за залагане на по-големи класове, с повече зърна. Действието им е гарантирано от уникалния баланс между активиращите метаболизма аминокиселини, фитохормоните на растежа Ауксин и Цитокинин и хелатирани микроелементи.
  5. Продуктите на Екофол доказано се справят с абиотичните стресове, които през пролетта затормозяват развитието на културите и залагането на добива. Амино Експерт® Протект и Амино Експерт® Импулс притежават ПРОДЪЛЖИТЕЛНО СИСТЕМНО ДЕЙСТВИЕ и МОЩЕН ФИЗИОЛОГИЧЕН ЕФЕКТ.
  6. Комплексните листни торове на Екофол са създадени така, че да повишават ефективността на ензимите, които превръщат неорганичните форми на азота в органични съединения и това води до допълнително приемане на минералните торове от почвата. При редуцирано почвено хранене към биостимулаторите добавяме листен азотен тор Helasol® МАХ N15 (15,5% азот, магнезий и сяра) и N-Power (27% азот, магнезий, силиций и комплекс от всички микроелементи). Тези азотни торове са създадени специално за листно приложение, имат ниско съдържание на биурет и не предизвикват пригори.
    Проблемните посеви се нуждаят от по-активни грижи – по-висока доза на листния тор, третиране с листен тор 2-3 пъти през вегетацията или специални комбинации от хранещи и стимулиращи съставки. Всички тези решения не са новост за Екофол, защото повече от 33 години трупаме опит при всякакви условия.
    За най-добро конкретно предложение и решения на полето, потърсете представителите на Екофол и получете персонална консултация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X