Поскъпването на газа с 985% за година доведе до дефицит на плодове и зеленчуци в Европа

Европейският пазар очаква дефицит на плодове и зеленчуци, отгледани в оранжерии. Рязкото повишаване на цената на природния газ доведе до това, че отоплението в много вертикални оранжерии е изключено, съобщава irishexaminer.com.


Най-значително ще намалее производството на Нидерландия, където ежегодно около 2,4 милиарда кубически метра природен газ (около 8 % от общото потребление на гориво в страната)  са необходими за затоплянето на 30 000 ха оранжерии.

Тъй като цените на газа в Европа се увеличиха с 985% за година, и до рекордно ниво през декември, холандските собственици на оранжерии се отказаха от включването на отоплението за отглеждане на култури като домати, краставици, пипер и цветя. Британските оранжеристи дори не произведоха разсад. Причината са високите цени на газа и недостига на работна ръка. Високите разходи доведоха до това, че вече е по-изгодно оранжериите да останат празни, отколкото в тях да се сади каквото и да било. 60-70 на сто от производителите на зеленчуци и подправки дори не заредиха разсад в оранжериите в Харфордшир, където се отглеждат 75% от краставиците, пипера и патладжаните във Великобритания.

70 на сто от оранжериите в България също не заложиха производство тази зима заради повишените цени на енергията. Това доведе до дефицит на домати и краставици на вътрешния пазар. Икономиката на оранжериите в много страни от ЕС зависи от държавната подкрепа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X