Държавата още не е превела на „Врана“ парите за изкупуване на зърното

Държавата все още не е започнала изкупуването на зърно за държавния резерв, защото от Министерство на финасите не са предоставени средствата за това. Това каза министърът на земеделието Иван Иванов по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

„Все още по сметката на дружеството не са постъпили средствата, с които да започне изкупуване на зърното, въпреки, че парите са определени с Постановление на Министерския съвет. Към днешна дата в дружеството, определено от земеделското министерство да изкупува зърно от името на държавата пари не са постъпили“, каза Иванов. Създадена е работна група с цел прозрачност на процеса по изкупуване, в която влизат представители на Министерствата на земеделието и финансите, на НАП, ДАНС и МВР и други институции.

Депутатът Мария Белова предложи на председателя на Комисията, на следващо н заседание да се поканят представители на МФ, които да разяснят защо не се превеждат парите и кога ще започне кампанията по изкупуване, като се има предвид, че скоро ще започне и новата жътвена кампания. От близо два месеца министерството планира да закупи 700 хиляди тона хлебна пшеница и 325-350 хиляди тона маслодаен слънчоглед, с които да гарантира продоволствието на страната, но това все още не се случва.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X