Намаляването на ДДС е решението на всички проблеми в земеделието

Ще си призная – не на всички, само на около 80 процента от тях, но ми трябваше заглавие за привличане на вниманието. Нали така прави Министърът на културата. Истината е, че намаляването на ДДС е решение на почти всички проблеми в земеделието и икономиката като цяло.

Когато роптаем, че храните в магазините в чужбина са по-евтини, то това не е заради спекула, колкото и да е популистки привлекателно. Това е защото там ДДС е много по-ниско от нашето. България е с най-високо ДДС в Европа за храни. А това изобщо не са малко проценти оскъпяване на всичко за потребители и производители.

Северната ни съседка Румъния, намираща се непосредствено след нас в класацията по смъртност, предприе редица мерки за подобряване на ситуацията. С мотив за високото ниво на затлъстяване и смъртност в страната бе намалена ДДС ставката на традиционните храни и биопродуктите от 9% на 5 %. Там, както и в почти всички останали европейски страни отдавна се прилагат диференцирани ставки по ДДС за храните и особено за плодовете, зеленчуците и биологичните продукти. Сектор Земеделие е на светло. В Гърция ДДС за храни е 5%, а в Полша е дори 0%!

Южната ни съседка Турция намали ставката на храните от 8 % на 1 %. Така България остава почти единствената страна в Европа с 20 % ставка ДДС върху биопродуктите, а българските потребители – с най-труден достъп до чисти и здравословни биохрани.

Високото ДДС е причина и за нелегалния внос на чужда земеделска продукция в България. Дори при еднакви цени на стоките, разликата в ДДС си заслужава, за да правиш нелегален внос.

Намаляването на ДДС в условията на инфлация е най-сериозният инструмент срещу повишаване на цените и подпомагане на бизнеса.

 Да, хората няма веднага да усетят намаляване на цените. Цените може изобщо да не паднат, но няма и да се увеличават с тези бясни темпове. Това е същественият момент, който управляващите не искат да проумеят. И друго – изсветляването на икономиката е като скачен съд с намаляването на ДДС. Тогава няма да се крие ДДС и обороти. Намаляването на ДДС носи не само повече приходи в дългосрочен план за бюджета, но е и една сериозна мярка срещу нарастващата инфлация и глътка въздух за бизнеса. В Румъния го направиха преди 3 години и там решиха веднъж завинаги проблема със сивата икономика.

Сега Брюксел дори препоръчва намаляването на ДДС, а повечето разумни държави вече са го направили. В България ДДС е най-високо в целия ЕС, но не го намаляваме. Дали гражданите са ни най-богати или бизнесът ни е най-добре?

А бизнесът като е добре, може да плаща заплати, да ги увеличи. Няма как иначе да преминем през тази криза. Колкото по-малко пари преразпределя държавата, толкова е по-добре за гражданите. Намаляването на ДДС в България е единствения шанс за оцеляване на хората. Няма причина в най-бедната срана в ЕС да имаме най-високо ДДС! Само нашата страна не е намалила ставките по ДДС за храни след началото на пандемията? Защо?

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X