Есенните посеви в житницата пият вода, но това създава опасност от поява на болести и плевели

РЗ-експерти препоръчват през май второ фунгицидно третиране

Няма пълно щастие за производителите на зърно в житницата на страната ни. В добро и много добро състояние бяха есенниците в област Добрич, показаха проверките за обследване на посевите в началото на април.

Такава беше констатацията на експертите агрономи, които участваха в ревизията на засетите есенници в областта, които заемат 1,3 млн. декара. На площ от 1,2 млн. дка е пшеницата, а останалите посеви са от 55 800 дка с ечемик и 72 000 дка – с рапица.

Нещата сега се променят хем в добра посока, хем създават и опасения, казват днес производители от района. Влагата в почвата, която се оценяваше като недостатъчна, се подхранва от последните дъждове, които дадоха надежда, че ще сложи край на започналото априлско засушаване.

Досега нямаше данни за заразяване с болести, но имаше частично заплевеляване. И за двете има вече по-големи опасения, което започва да вълнува стопанствата. Те се питат какво ще бъде времето през месец май, когато климатичните условия обикновено са много важни и решаващи, а валежите са един от основните фактори за развитието на пшеницата и ечемика.

Към момента прогнозите на специалистите показват, че месец май ще бъде дъждовен, с чести превалявания и сравнително нормални за периода температури.

Тези условия както са предпоставка за по-високи добиви, са и сериозен риск за развитие на гъбни болести, казват специалистите по растителна защита.

По тази причина те започнаха да препоръчват второ фунгицидно третиране с препарат с широк спектър на действие, дълга защита и висока ефикасност в променливи климатични условия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X