ОТ ЕСЕНТА НА 2022 Г: Нова наредба за зърнените храни

Забранява някои активни вещества, съдържащи се в пестициди и инсектициди, когато суровината се преработва за зърнени и детски храни

Новият проект на документ до есента на тази година трябва да се изучи от преработвателите на зърнени храни и от тези, които произвеждат детски храни. Но е добре да се запознаят с него и земеделските производители, които опазват посевите и градините си от вредители в почвата и по растенията.

Суровините, които те произвеждат вече не трябва да съдържат някои вещества в количества, които биха могли да увредят здравето на кърмачетата и малките деца.

Количеството на пестицидни остатъци в храните за деца не трябва да надвишава 0,01 mg/kg готова за директна консумация или приготвена храна.

В приложение към проекта на наредбата са изброени химичните наименования на веществата, които не трябва да се съдържат в използваните продукти за растителна защита.

Кои са забранените вещества?

Това да дисулфотон и негови комбинации, фенсулфотион и комбинации, фентин, халоксифоп и комбинации, хептахлор, хексахлорбензен, нитрофен и тербуфос, както и веществата алдрин и диалдрин и ендрин. Повечето от тези вещества се съдържат в препарати за унищожаване на вредители в земеделието – инсектициди.

Изискването към съдържанието на пестициди в храните на зърнена основа за деца ще влезе в сила по-късно – на 27 октомври 2022 г. До тогава ще тече срок за запознаване и адаптиране на бизнес операторите и контролния орган към изискванията в документа.

Мотивите са, че храните за деца трябва да се произвеждат от хранителни съставки, за които общоприети научни данни са доказали, че са подходящи за задоволяване на специфичните хранителни потребности и не вредят.

В проектонаредбата са актуализирани и изискванията към състава на преработените храни относно съдържанието на въглехидрати, белтъчини, мазнини, максимално допустимите количества на витамини, минерали и микроелементи и референтните стойности при обявяване на хранителна информация при етикетирането.

Наредбата за изискванията към преработените храни на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца се приема на основание чл. 5 от Закона за храните, който изисква създаване на подзаконови нормативи. С нея ще бъде отменена досега действащата наредба за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца от 2003 г.

По-голямата част от разпоредбите в проекта на наредба по същество не са нови, а са прецизирани и съобразени с настъпилите промени в пряко приложимото законодателство на Европейския съюз, се обяснява още в мотивите, обясняват експертите.

С проекта на постановление се отменят и наредбата за изискванията към диетичните храни за специални медицински цели от 2002 г., както и наредбата за изискванията към храните за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло от 2002 г.

….

Рисков за здравето пестицид, срещан в прясното мляко, допринася за поява на Паркинсонова болест. За това алармираха от Агенцията за опазване на околната среда в САЩ още преди години.

Става дума за хептахлор епоксид– широко употребявано от земеделците в Америка и Европа вещество срещу вредители по растителните култури. Макар да е теоретично забранено за употреба още през 1980 г., то все още се прилага почти навсякъде, особено при отглеждането на царевица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X