В Европа: цените на някои торове и газа падат, купувачи няма

Цените на азотните торове паднаха значително през втората половина на април и началото на май, както в Германия и Европа, така и на международните пазари, пише agrarheute. От друга страна, цените на фосфорните торове останаха стабилни на много високо ниво, а цените на калиевите торове се покачиха още повече. Все по-голям проблем за европейските вносители е слабото евро, което значително оскъпява покупките на световния пазар. От февруари стойността на моменти падна с повече от 10% до под 1,04 USD.
Най-важният азотен тор за германските фермери, амониевият нитрат (KAS), в момента се търгува на германските пристанища за 695 евро за тон. Това е около 270 евро или почти 30 процента по-малко от това, което се искаше при пика на цената в средата на март. От Франция в момента се отчитат цени от 650 евро на тон за най-важния азотен тор амониев нитрат 27%. Заради слабото евро това вече е с 20 евро повече, отколкото в началото на месеца.

Цените на карбамида също паднаха в Германия и последно бяха 1025 евро за тон на вносните пристанища, което е с 270 евро под пика на цените от средата на март. Течният тор с амониев нитрат и карбамидн разтвор (AHL) в момента се котира на немските спот пазари на малко под 770 евро, което е със 120 евро по-малко от последния пик на цената.

От друга страна, най-важният фосфорен тор, диамониевият фосфат (DAP), продължава да се таксува на малко под 1000 евро за тон. Цените на Корнкали дори се повишиха с около 200 евро до малко под 610 евро за тон от март. При калиевите торове международните цени се покачват както заради санкциите срещу Русия, така и заради ембаргото срещу Беларус. Германия всъщност е голям производител и износител на калиеви торове (с K+S) - но цените явно се диктуват от  световния пазар.

Важна причина за спада на цените на азотните торове са цените на газа, които паднаха значително от март: Най-важният европейски индикатор цена  TTF падна от малко под 230 евро на мегаватчас до малко под 100 евро за MWh от средата на март. Това също така значително намали разходите за големите производители на торове, които възобновиха производството. Те обаче се забавиха да следват цените на газа с ценовите си оферти за тор.

Изключително слабото евро обаче би трябвало значително да забави спада на цените на азотните торове и евентуално да ги обърне отново. Поради тази причина тази седмица отново се съобщава за по-високи цени от Франция: надценката за амониев нитрат беше 20 евро, а за карбамид 15 евро за тон.

Слабо евро и газов конфликт с Русия

Според анализатори друга причина за спада на цените на торовете в Германия е, че експортните цени бяха подложени на огромен натиск поради резкия спад на международното търсене. На световния пазар и на фючърсните пазари обаче цените паднаха много по-бързо, отколкото в Европа и на местните физически пазари. Въпреки това, слабостта на еврото и прекъсването на доставките на руски газ за няколко източноевропейски страни, съчетано с връщането на Индия като най-голям купувач, може отново да променят ситуацията.

Въпреки това глобалните цени на азота преди това се повишиха поради ограниченията за руски износ, които допълнително намалиха глобалното предлагане на азотни торове, и поради високите цени на природния газ, които значително ограничиха производството в Европа. На Русия се пада около 15% от световния износ на азотни торове, показват данните за международната търговия.

За DAP (диамониев фосфат) цените наскоро дори се повишиха до нови рекорди поради комбинация от фактори. Те включват: силното търсене от Индия и южноамериканските страни (особено от Бразилия) и забраната за износ на фосфати от Китай. Следват проблемите с износа на пристанищата на Черно море и от Русия. Страната е и основен износител на калия и фосфор.

Индия купува отново – Русия разширява ограниченията

През април производството на амониев нитрат и други азотни торове, което преди това беше силно ограничено, се увеличи в Европа. Причината за това беше значителният спад в цените на газа, съчетан със силното нежелание на фермерите и търговците да купуват.

Според анализаторите обаче има и друго обяснение за скорошния спад на цените: свързаният с цените глобален спад в търсенето на азотни торове се влошава от временния спад в търсенето. От една страна, южноамериканските страни купуват по-малко тор поради обичайни сезонни причини. А в САЩ неблагоприятното време също значително забавя работата на полето и закупуването на тор.

Една последица от глобалното нежелание на фермерите да купуват беше, че големите износители като Египет и Алжир намалиха високите си експортни мита и експортните цени продължиха да падат. Освен това дълго отлаганият индийски търг на 28 април (поредният на 11 май) не забави спада на цената. Напротив: според докладите на анализаторите карбамидът е бил търгуван там за 725 USD за тон, което е с около 230 USD по-евтино от последната покупка на едро в Индия през февруари.

Пазарните наблюдатели обаче смятат, че руската страна би могла да удължи квотите за износ на амониев нитрат и други торове до средата на 2023 г. Това значително ще ограничи възможния спад на цените.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X