Индия забрани износа на пшеница

Индия забрани износа на пшеница само няколко дни, след като съобщи, че очаква рекордни доставки през тази година, предаде Си Ен Би Си.

Решението влиза в сила незабавно, като то се дължи на горещата вълна в страната, която ограничи производството, както и на високите местни цени на фона на силното експортно търсене.

Правителството заяви, че все пак ще позволи бъдат изнесени количества по вече договорени доставки и че може да прави изключения в случаи, когато има искания от страни, които опитват да „задоволят своите нужди от продоволствена сигурност“.

Глобалните купувачи възлагаха значителни надежди на доставките от втория най-голям производител на пшеница в света, след като тези от региона на Черно Море намаляха значително след инвазията на Русия в Украйна, започнала в края на февруари. Преди забраната Индия си бе поставила за цел да изнесе рекордните 10 милиона тона пшеница през тази година.

Индийската забрана може да доведе до нов скок на световните цени и да засегне сериозно по-бедните страни в Азия и Африка.

„Забраната е шокираща“, каза базиран в Мумбай дилър на глобална търговска фирма. „Очаквахме ограничаване на износа след 2-3 месеца, но изглежда данните за инфлацията промениха мнението на правителството“, коментира той.

По-рано тази седмица Индия представи целта си за рекорден износ през фискалната 2022/23 година, която започна на 1 април, като заяви, че ще изпрати търговски делегации в страни като Мароко, Тунис, Индонезия и Филипините, за да проучат начини за допълнително увеличаване на доставките.

Рязкото покачване на температурите от средата на март насам обаче означава, че размерът на реколтата може да бъде по-малък от очакваното. Първоначалната правителствена оценка бе за производство на 111,32 млн. тона зърно през годината, но според базиран в Ню Делхи дилър очакванията вече са за 100 млн. тона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X