Русия очаква рекордна зърнена реколта, създаде собствен борсов индекс

Тази година реколтата от зърно в Русия може да достигне 130,5 милиона тона, включително около 85 милиона тона пшеница, а вероятно и повече. За това говори Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за изследване на селскостопанските пазари (IKAR), по време на обяд за пресата, организиран от Синджента. Включително Южен федерален окръг може да произведе 28 милиона тона, което ще бъде нов рекорд за макрорегиона. Също така близо до рекорднат реколта се очаква в Северен Кавказ, значително увеличение на реколтата може да има в Централния федерален окръг, Поволжието и Урал, които миналата година бяха силно засегнати от сушата.

Според Рилко, ако Русия успее да събере толкова висока реколта от пшеница, тогава делът на страната в световния селскостопански износ ще бъде 20%. Но в същото време има страни, в които руската пшеница играе още по-значителна роля, подчерта експертът. Като цяло износът на зърно през сезон 2022/23 IKAR прогнозира на ниво от 49 милиона тона.

„Наскоро френски анализатор каза, че сред основните страни производителки и износители на пшеница единствената страна, която изглежда безопасна и там всичко е наред, е Русия. Напълно сме съгласни с това твърдение. Навсякъде има много сериозни проблеми: в САЩ, Украйна, ЕС, където особено Франция не е в много добра форма; намаляване на реколтата се очаква в Аржентина, в Канада, Индия. Може би само в Австралия ще има добра реколта, но не и рекордна". - каза Дмитрий Рилко, генерален директор на IKAR.

Според него от края на февруари - началото на март световните цени на пшеницата са се повишили рязко, но руското зърно се продава със сериозна отстъпка, която достига $40/тон. Сега IKAR оценява разликата на $20-25 от цените на румънската пшеница. Юлските фючърси за руска пшеница сега достигат $400/т, докато през септември бяха около $270/т.

На 16 май световните експортни цени на пшеницата се повишиха рязко на фона на забраната за износ на индийска пшеница. Средната цена на американската пшеница SRW 2 на базата на CPT пристанища на Мексиканския залив (САЩ) се повиши с $19,33/t до $470,31/t, HRW пшеница на база CPT Portland - с $24,19 до $527,69/t. Средната цена на пшеницата FCW A2 на база FOB пристанище Руан (Франция) се е увеличила с $14,5 до $457,32/т. На 17 май фючърсите за пшеница се повишиха в Чикаго дори след като Индия заяви, че ще позволи износ на пшеница в очакване на митническо освобождаване. В резултат юнските котировки на мека зимна пшеница CBOT в Чикаго нараснаха до $469,39 за тон, фючърси на твърда зимна пшеница KCBT в Канзас Сити - до $502,55 за тон, юлски фючърси на твърда пролетна пшеница MGEX - до $512,01 на тон.

Сеитбената кампания в Русия сега протича с нормални темпове, каза Рилко. Прохладно време и проливен дъжд забавиха работата по някои зърнени култури, но сега те се върнаха към нормалното. Според експерта, посевните площи под зимна пшеница са малко по-ниски заради Поволжието и Централната част на страната, но тази година, за разлика от миналата, презасявания почти няма. „Вярваме, че ще има известно намаление на пролетната пшеница: Сибир и Урал ще продължат да се насочват към маслодайни култури“, добави Рилко.

От днес в Русия се появи нов борсов индекс на цената на местната пшеница. Тя ще бъде изчислена от Националната стокова борса (NTB, част от групата на Московската борса) в рубли, без ДДС, въз основа на среднопретеглената дневна цена на тон пшеница от 4-ти клас с условието за платена доставка до Новоросийск. Централната банка смята още, че появата на нови ценови индикатори става все по-актуална заради изтеглянето от пазара на доставчиците на извънборсова информация - Bloomberg и Refinitiv, пише "Известия".

Въвеждането на индикатора е първата стъпка. Плановете включват създаване на фючърсен договор за сетълмент (който ще се появи на пазара на деривати на Московската борса) върху нов индекс. Пускането му на пазара е предвидено за началото на новия селскостопански сезон - юли-август 2022 г. Централната банка смята, че пускането на нови фючърси ще позволи на инвеститорите да печелят в зависимост от ценовите колебания без риск от доставка и хеджиране на промени в цените на пшеницата. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X