При кои случаи е необходимо листно подхранване на зеленчуците?

При угнетено състояние на растенията поради недобре развити корени – повредени в резултат на неблагоприятни въздействия като засушаване, киселинност на почвата, почвени неприятели, неподходяща структура на почвата и др;
При лош растеж на зеленчуците – хлоротични листа, завити краища на листата, изменение на окраската и др, показващи недостатък или излишък на определени елементи на минералното хранене;
При силно повредени части на листата в резултат на заболяване, градушка и др.;
Необходимост от ускоряване на узряването на плодовете и др.;
При нарушено хармонично съчетание на елементите на минералното хранене, в резултат на което възниква блокиране на постъпването на някой вещества в растенията за сметка на други, независимо от това, че в почвата ги има в достатъчни количества.
В резултат от прилагането на листно подхранване в посочените критични случаи се увеличава съдържанието на микро- и макроелементи в листата. Това води до по-висок добив и по-добро качество на плодовете на зеленчуците.

Особено ценно е листното подхранване в по-късния период на вегетацията, когато хранителните вещества са насочени към плодовете и семената, а кореновата активност за поглъщане на хранителни вещества може да бъде ограничаващ фактор. Листното подхранване с минерални вещества снабдява растенията много по-бързо от почвеното торене, но ефектът е по-краткотраен и продуктите трябва да бъдат прилагани многократно през вегетацията със сравнително ниски концентрации поради опасността от получаване на пригори по листата.

Листното подхранването се прилага при облачно време, сутрин или привечер, защото въздушната температура тогава е по-ниска, а влажността на въздуха – по-висока. При необходимост от смесване на листни торове с растителнозащитни препарати е желателно да се потърси съвета на специалист поради възможността за проява на несъвместимост.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X