Радослав Христов: Преди да ожънем и реколтата да мине през кантара, в нищо не можем да сме сигурни

Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите:

Преди да ожънем и реколтата да мине през кантара, в нищо не можем да сме сигурни

Годината ще е измамна за земеделците, приходите може да са големи, но разходите – още повече

За следващата кампания на земеделците ще им бъдат необходими двойно повече оборотни средства

Интервю на Ася Василева

Господин Христов, какво показва сметката в зърнопроизводството към този момент?

В момента сме в преходен период – в края на 21/22 година и началото на сезон 22/23. Все още нямаме реална оценка за стопанската година, която изтича. Ще имаме такава оценка, когато приберем всички култури, минат през кантара и видим какви са добивите и какви са направените разходи, за да може да сме прецизни, когато говорим за разчети. За предстоящата кампания е малко рано да се говори. Но едно е сигурно – на земеделците ще им бъдат необходими доста повече оборотни средства. И като казвам по-сериозни, имам предвид, че ще трябва почти два пъти по-голям финансов оборот от предходната година, което неминуемо ще затрудни доста от производителите. Два пъти увеличен финансов ресурс за кратко време не е добре.

По отношение на стопанската година, която предстои да изпратим, мога да кажа, че годината ще е много измамна за земеделците. Стартирахме годината с ниски производствени разходи, които през годината се увеличиха. Увеличиха се и цените на зърнените култури в световен мащаб, което ще доведе до една сериозна финансово-счетоводна печалба, която обаче ще бъде измамна печалба. Тя няма да бъде реална печалба от гледна точка на това, че земеделците няма да са спечелили толкова пари. Защото не напразно казах, че през предстоящата стопанска година ще ни трябва два пъти по-голям финансов ресурс, за да заложим и отгледаме реколтата.

Трябва да бъдем много внимателни през следващата стопанска година, трябва да заделим доста средства и за данъци, които ще трябва да платим на държавата в срок. Чертая малко мрачна картина. Но последствияа от всички тези сътресения на пазара, инфлация, война, кризи, нарушения в логистиката, те се виждат 1-2 години по-късно. Хубавото или лошото тепърва предстои да го видим. Според мен, за съжаление, няма да е хубаво.

Реално ли е според вас, да има недостиг на пшеница, както се говори?

В България със сигурност няма да има липса на пшеница. Има такива мрачни прогнози в световен мащаб. Дали са спекулативни не мога да кажа. Лично аз смятам, че това, което се прогнозира е поради огромното поскъпване на всички ресурси и енергията в световен мащаб. Има държави, в които зърнените култури са изцяло внос. Те ще бъдат най-затруднени. Зърно ще има, но въпросът е е на каква цена ще го внасят.

Помним, че в Северна Африка имаше бунтове, предизвикани от високите цени на зърното, а не от липсата му. Най-голямата световна зърнена криза е била през 1972 г., но оттогава са взети мерки в световен мащаб да не се повтаря. Тогава се създава и Съветът по зърното към министерството на земеделието на САЩ, докладът на който за световното производство на зърно се публикува всеки месец, за да не се повтори 1972 г. Този доклад до сегашния момент не показва мрачни прогнози по отношение на добивите. По-черни са нещата откъм цени.

Едва ли можем да прогнозираме докъде ще отидат цените…

Да, не бих се наел категорично да прогнозирам поради много причини. Една от причините, е че много често на пазара се появяват информации, които рязко променят ситуацията. Например, войната в Украйна, изказването на Путин преди две седмици, че забранява износа на зърно, решението на Индия също да го забрани. Видяхме, че преди 2 седмици пшеницата поскъпна с 50 евро, тоест 100 лв на тон. В момента цените отново се връщат надолу. В тези времена е трудно да се прогнозира цени на каквито и да било култури, както и на енергията.

Аз силно искам това ценово рали да се успокои. Прекалено високите или прекалено ниските цени никога не са изгодни или за началото на веригата, или за края на веригата на потреблението. Винаги има някакво изкривяване и някой е потърпевш. Когато цените са прекалено високи, страда потребителят, когато са прекалено ниски, страда производителят.

Каква е ситуацията в момента на полето. Пак е суша…

Ако върнем нещата в хронологичен ред малко назад с около два месеца, в началото на март, всички прогнозираха много добра реколта. Още тогава казах, че не трябва да бързаме, има много време до жътва. В земеделието картината се променя понякога и за седмица.

В момента сме в критичните седмици за пшеницата. Ако в Южна България до няколко дни не завали, ще е лошо. Това че има валежи на места, не означава нищо, защото те са много малко и като площ, и като количества. Ще има редукция на добивите. Не се наемам да прогнозирам с колко. В различните землища по различно време е засята пшеницата, тя е в различен стадий на вегетация и сушата ще окаже различно влияние. Но като цяло в момента пшеницата започва да съхне, което не е добре. Ние очаквахме да жънем в началото на юли, ако не завали жътвата ще дойде по-рано. В момента е важен период и за наливане на зърното, и за пролетните култури. Какво ще се случи никой не знае.

Стратегическия план за земеделието ни отиде в Брюксел, върна се с неизяснен брой забележки. Вие наясно ли сте какво включва този план в крайна сметка? Имате ли яснота как ще влезете в новия програмен период?

Ще го кажа направо. Не съм запознат в детайли. Това, което чувам е от медиите, защото от МЗм не изнасят достатъчно информация. Този план дали е приет със забележки, дали е върнат, аз нямам конкретна информация. Само мога да кажа, че първоначалният вариант на плана, който съм гледал беше един. След това той претърпя редица промени. Лично аз вече не си позволих лукса да отделям толкова време, тъй като знаех, че пак ще има промени, пак ще има забележки. Предпочитам да прочета последния вариант.

Но не трябва ли да ви търсят точно вас, земеделските производители, когато ги пишат тези варианти?

Политиците ни търсят, когато имат изгода да ни търсят. Когато трябва да бъдем употребени за нещо. Когато си гонят техните интереси, тогава не ни търсят. Специално в НАЗ не са ни търсили особено. Отвреме на време пращат по нещо. Участваме в работна група, даваме някакви мнения и становища, на 95% от който никой не обръща внимание. Това, което са решили да правят, те си го правят, с нас или без нас. Диалог има, но след него нищо не се случва. В МЗМ не са съпричастни към нашите проблеми, все едно не са земеделско министерсво. Не ги чувстват като свои.

Обаче ви призоваха да бъдете отговорни…

Да, точно така. Министър Иванов ни призова да бъдем отговорни. И на откриването на БАТА АГРО, пред медиите каза, че цената на зърното ще зависи от това доколко са големи желанията на зърнопроизводителите за печалба. Това не е отговорно. Министър на земеделието не може да говори така.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X